
De eilandbewoners op Schiermonnikoog hebben zich in het verleden ook met jacht, walvisjacht en visserij in leven gehouden. De tegenwoordige visserij is beperkt tot sport- en fuikenvissers. De jacht op het eiland wordt gepacht door het gezelschap 'Jacht- en Wildbeheer Schiermonnikoog'. Sinds 2000 is er alleen beheersjacht.
Geschiedenis van de visserij
Veel eilanders werkten vroeger in de visserij. Ze konden er redelijk wat geld mee verdienen.
Schiermonnikoog was beroemd om zijn gedroogde schol. Bij de aanleg van het huidige dorp vanaf 1720 werd bij alle huizen aan de Langestreek een zogenaamde hangstede, een plaats om schol te drogen, gebouwd. De schol werd verkocht in Hamburg, Brugge en Frankrijk. In Groningen werd de schol verkocht door eilander vrouwen. Ze werden Schierse Schullemeiden genoemd. Er was een jaarlijks Schullefeest op het eiland. Vissers en schippers noemden het eiland de Scholberg, en een geul aan de westkant heette de Scholbalg.
Er werd ook gevist op tong, schelvis en oesters. Ongeveer veertig Schiermonnikoger schepen visten op oesters. Ze kochten ook de oesters van Texel en Zoutkamp op, om deze in Hamburg en Bremen door te verkopen. In de 18e eeuw nam het aantal scholvissers sterk af. Er waren meerdere oorzaken. Er was minder schol, de concurrentie van andere havens was groot, en de haven van Schiermonnikoog slibde dicht met zand.
Walvisjacht
wallie.jpg

Van 1946 tot 1965 waren veel eilanders kapitein of bemanningslid op schepen voor de walvisvaart. De walvisvangst vond toen plaats rond de Zuidpool. De bekendste walvisvaarder van Schiermonnikoog is Klaas Visser, kapitein van de 'Willem Barentsz'. Hij bracht twee walviskaken mee, die nog steeds als een ereboog in het centrum van het dorp staan. Sinds begin 1996 staan er voor Hotel Duinzicht ook twee walviskaken. Deze kaken zijn door de eilander kapitein H. Jansma meegebracht. Hij was de opvolger van Klaas Visser.
Jacht op Schiermonnikoog
Al vele jaren wordt er op Schiermonnikoog gejaagd. Vroeger deed een groot deel van de eilandbewoners dat, later alleen nog door een kleine groep heren van de vaste wal. Men jaagde op konijn, haas, fazant en zilvermeeuw. Toen het contract in 2000 afliep is er een eind gekomen aan de plezierjacht op het eiland. Alleen beheersjacht, bijvoorbeeld om schade aan zeeweringen, landbouwgebieden of bedreigde soorten te voorkomen, is nog mogelijk.