Overslaan en naar de inhoud gaan

Zilvermeeuw

Met zijn felle, gele ogen ziet de zilvermeeuw er venijnig uit. Zijn ronduit brutale gedrag draagt nog eens bij aan dit slechte imago. Ze stelen zonder schaamte het broodje uit je hand en ze worden gezien als rovers van jonge dieren en eieren. Toch is nog nooit aangetoond dat vogels of andere dieren in aantal achteruit gaan door toedoen van zilvermeeuwen. En daarnaast ruimen ze veel rommel op, op de grond gevallen ijsjes of patatjes zijn zo verdwenen.

Namen 
la
Larus argentatus
nl
zilvermeeuw
en
herring gull
fr
goéland argenté
de
Silbermöwe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 60 centimeter; spanwijdte: 144 centimeter
gewicht
1 kilo
kleur
Wit, met grijze vleugels en rug, opvallend gele ogen en snavel met rode punt, roze poten
leeftijd
maximum 34 jaar
voedsel
Alles; van schelpdieren tot vis, en van afval tot jonge vogeltjes
voortbeweging
vliegen, lopen en zwemmen
voortplanting
broedtijd: eind april-juni; zo'n 28-30 dagen; aantal eieren per nest: doorgaans 3

Van oudsher bestreden

Als gevolg van hun slechte imago werden meeuwen in de vorige eeuw bestreden. Door het rapen van meeuweneieren in de jaren dertig van de vorige eeuw gingen de vogels zich meer verspreiden door het duin. In de Tweede Wereldoorlog zijn er veel eieren geraapt om op te eten. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw werden de meeuwen niet meer bestreden, en de aantallen stegen sterk.

fitis-pcd08041-zilvermeeuw-.jpg

Zilvermeeuw | © Ecomare, Foto Fitis, Adriaan Dijksen

Verspreiding en leefgebied

Zilvermeeuwen broeden in het hele Noord-Atlantische gebied. Ook in Nederland komen ze algemeen voor aan de kust. De broedkolonies liggen vaak in de duinen. De vogels zijn daar van maart tot augustus. Daarna verspreiden de meeuwen zich en zijn ze vaak te vinden op industrieterreinen,in steden en op plaatsen waar veel afval ligt. De meeste Nederlandse broedvogels overwinteren ook in Nederland.

mdb-zilvermeeuw.jpg

Zilvermeeuw | © Ecomare, Marijke de Boer
Waddengebied

Slinkende populaties

Het aantal zilvermeeuwen in het waddengebied daalt al een aantal jaren. In 2004 broedden ongeveer 30.000 vogels in het waddengebied, tegen 90.000 in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Waarom de zilvermeeuwen afnemen in het waddengebied is niet helemaal duidelijk. In tien jaar tijd, tussen 1984 en 1994, zijn de zilvermeeuwen de duinen van Noord- en Zuid-Holland massaal ontvlucht. De komst van de vos in de Hollandse duinen is de waarschijnlijke oorzaak. Een andere oorzaak van de achteruitgang van de zilvermeeuw is voedselconcurrentie met hun verre neven, de kleine mantelmeeuwen, die in de loop van de jaren sterk in aantal zijn toegenomen.

  Zilvermeeuw | © Ecomare, Foto Fitis, Adriaan Dijksen

 

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.20
Mediagalerij

Meeuwennest met pasgeboren kuikens © René Van Outryve