
Fazanten komen oorspronkelijk uit Oost-Europa en Azië. De Romeinen brachten deze vogel naar West-Europa. Vanaf de 18e eeuw werden ze in de duinen uitgezet voor de jacht. Het is de meest bejaagde vogel ter wereld. De felgekleurde mannetjes (hanen) hebben vaak een hele harem met vrouwtjes. De hanen bemoeien zich niet met het opvoeden van de jongen. Jonge hanen krijgen na ongeveer 10 weken hun opvallende verenkleed en met 16 weken zijn ze volwassen.
Namen
la
Phasanius colchicus
nl
fazant
en
pheasant
fr
faisan de chasse
de
Fasan
Kenmerken
afmetingen
53-89 centimeter; 70-90 centimeter van vleugelpunt tot vleugelpunt
kleur (volwassen)
♂ goudkleurig met buinzwarte strepen en groene, paarse en witte vlekjes; groene kop en nek;rode flappen naast de snavel; bruin gestreepte lange staart (ongeveer 50 centimeter); ♀ bruin, kortere staart (ongeveer 20 centimeter)
voedsel
voornamelijk zaden, maar ook eikels, bessen, plantenwortels, slakken, bladluizen, vlinders en kevers, soms ook hagedissen; jonge fazanten: insecten
bedreigingen
jagers
voorkomen
standvogel
leefgebied
vochtige, half-open gebieden met voldoende beschutting; duinbossen
voortplanting
aantal: 10 eieren
leeftijd
gemiddeld 2 jaar
karakteristiek
vliegen zelden (43-61 kilometer per uur), rennen liever
Fazantenjacht
In de Nederlandse Nationale Parken mag er niet meer op fazanten worden gejaagd. Ook mogen geen fazanten meer worden uitgezet. Waar jagen nog wel toegestaan is, is het jachtseizoen voor fazantenhanen van 15 oktober tot en met 31 januari. Voor de hennen is dit één maand korter.
Fazant.jpg

CC BY-SA 3.0 Saschah - Floris Aandewiel, WikiMedia
Bescherming
- Signalering: Network Ecologische Monitoring
- Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
- Europa: Vogelrichtlijn
- Internationaal: Bern-Conventie