Overslaan en naar de inhoud gaan

Tong

Tongen hebben hun naam te danken aan de langwerpige vorm van hun platte lijf. Ze kunnen zich bijna helemaal ingraven in de zand- en modderbodems waar ze graag op leven. Net als bij de meeste andere platvissen zitten beide ogen aan de rechterkant van het lichaam. Met tastdraadjes onder hun bek zoeken ze naar wormen. Het zijn echte nachtjagers. Om te paaien trekken ze naar vaste gebieden in de zuidelijke Noordzee. 's Nachts wagen ze zich dan ook wel eens ver boven de zeebodem waar ze zich door de zeestroming mee laten voeren.
Namen 
la
Solea solea
nl
tong
en
sole
fr
sole
de
Seezunge
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 70 centimeter
gewicht
tot 3 kilogram
kleur
grijsbruin aan de rechterkant, aan de linkerkant crèmewit
leeftijd
tot 20 jaar
voedsel
wormen, schelpdieren, kreeftachtigen
voortbeweging
zwemmen, graven
vijanden
mensen, zeehonden
voortplanting
geslachtelijk

Vreemde tongen

Vissers vangen soms vreemde tongen in de Noordzee. In 2013 ving de kotter TX14 in de zuidelijke Noordzee een aantal tongen met grote blaren op hun lichaam. Volgens onderzoekers van het onderzoeksinstituut IMARES werden deze blaren veroorzaakt door de koude zeewatertemperaturen. "Deze blaren zijn een soort bevriezingsverschijnselen en ontstaan door langdurige blootstelling aan een watertemperatuur onder de 5C. Door de beschadigde huid en verminderde weerstand treedt vaak zweervorming op," aldus een van de onderzoekers. Jan Hendrik Romkes van de kotter BCK 40 ving in 2013 een tong met een dubbel achterlijf. Uit het achterlijf van het voorste deel van de dubbele tong kwam een tweede, achterlijf tevoorschijn.  Deze vreemde vorm is een groeiafwijking die waarschijnlijk al in het ei is ontstaan. Mogelijk is het een soort Siamese tweelingtong.

Voordeel van visserij?

Tong is de belangrijkste vis voor de Nederlandse vissers, ze leveren veel geld op omdat ze zo lekker zijn. Vreemd genoeg hebben deze vissen voordeel van de boomkorvisserij. De zware kettingen van de boomkor woelen de zeebodem om. Daardoor worden veel bodemdieren gedood of verwond. Tongen, en andere bodemschuimers zoals krabben en zeesterren, hebben zo een makkelijke prooi. Daarnaast groeien wormen goed in de omgewoelde bodem, het lievelingskostje van de tong.

Verspreiding

Tong is een algemene vissoort die in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en in de Noordzee voorkomt. Ze hebben een voorkeur voor warme zeebodems. De noordgrens van het verspreidingsgebied van de tong ligt op de Noordzee. In strenge winters trekt de tong naar de plaatsen waar de zeebodem het warmst blijft. Uit onderzoek van visserijbiologen van ICES blijkt dat tongen steeds noordelijker voorkomen. De Waddenzee is een belangrijke kinderkamer voor jonge tong.

k-tong.jpg

Verspreiding tong | © Ecomare, Sherri Huwer

Hoe gaat het met de tong?

Er zwom in 2015 ruim 40 duizend ton tong in de Noordzee. Dat is behoorlijk wat meer dan een paar jaar geleden en visserijbiologen schatten dan ook in dat de tong uit de gevarenzone is. De ervaringen uit het verleden laten zien dat het niet slim is om dan meteen maar de vangsthoeveelheden te verhogen, want het tongbestand in de Noordzee schommelt sterk. De visserijdruk op het tongbestand in de Noordzee is afgenomen sinds de jaren 90, onder andere door het inkrimpen van de vissersvloot, en is de laatste tien jaren vrijwel stabiel. Voor actuele vangstgegevens, zie onder 'links'.

Kweken van tong

Het kweken van tong is erg moeilijk, maar het bedrijf Solea in IJmuiden is er toch in geslaagd. In Zeeland is het project "Zeeuwse Tong" gestart waarbij tong wordt gekweekt in bakken.

solea-solea-tong-4088-ogb.jpg

Tong | © Ecomare, Oscar Bos

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.12