Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordsvaarder

De Noordsvaarder is een gebied met strandvlaktes, kwelders, stuifdijken en jonge duinvalleien. Vanaf de pionierplanten is de hele opvolging van planten in de duinen te zien. Er komen veel vogel- en vlindersoorten voor. Er komen ook nog steeds nieuwe duinen en kwelders bij. De Kroonpolders en het Griltjeplak horen bij de Noordsvaarder.

Staatsnatuurmonument

noord.jpg

Noordvaarder | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

De Noordsvaarder is Staatsnatuurmonument sinds 1924. Dat werd het vanwege de primaire duinvalleien, zowel natte, vochtige als droge. Hier komen veel zeldzame planten en dieren voor. Processen als duin- en kweldervorming zijn er nog terug te vinden.

Uitzicht

noord1.jpg

Noordvaarder vanaf de seinpaalduin | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Als je in één blik de Noordsvaarder wilt overzien, dan moet je het Seinpaalduin beklimmen. Dit is het hoge duin bij West-Terschelling. Er lopen verschillende trappen omhoog. Het uitzicht over de Noordsvaarder, het Groene Strand en een stukje van de Kroonpolders is bijzonder mooi.

Ontstaan van het gebied

De Noordsvaarder is nog jong. In de 17e eeuw lag hier een zeegat naar de Noordzee. Altijd  hebben er zandbanken gelegen ten westen van Terschelling. Een aantal van zulke zandbanken sloten zich aaneen tot een hele grote, en die werd in 1866 een deel van het eiland toen het zeegaatje definitief verzandde. De zeereep lag toen van West-Terschelling af achter het Griltjeplak langs naar paal 8. De Noordsvaarder was eerst een onbegroeide vlakte. Later verschenen er duinen. Zo'n strandvlakte is een ideaal terrein voor duinvorming, als er voldoende aanvoer van zand is.

Fauna van de Noordsvaarder

trek.jpg

Trekvogels boven de Noordsvaarder | © George Visser

Het aantal broedvogels op de Noordsvaarder is tientallen jaren toegenomen. Nu broeden er bruine en blauwe kiekendieven, wintertalingen, wilde eenden en slobeenden. Het is ook het domein van waterral en meerkoet. De rietvelden bieden goede beschutting. In de drogere duinen komt de bergeend tot broeden, en de tapuit. Deze vogels broeden in konijnenholen.
Een karakteristieke vogel van de Noordsvaarder is de wulp. Er is genoeg voedsel voor wulpen: wormen, duizendpoten, spinnen, slakken, kikkers, en ook de besjes van de kraaiheide. Op de schaars begroeide strandvlaktes broeden kluten, in kleine kolonies.
In de cranberryvelden broedt de watersnip. Koekoeken zijn er ook, maar die laat het broeden over aan aan bijvoorbeeld de graspieper. In de duinvalleien broeden gele kwikstaart, paapje, rietzanger, rietgors en kleine karekiet. In de droge duinen voelen heggenmus, braamsluiper, fitis en kneu zich thuis.  

Naast vogels komen ook veel andere diersoorten voor op de Noordsvaarder: hazen, konijnen, zandhagedissen, rugstreeppadden en heel veel verschillende soorten insecten.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: