Dollard
Ongemoeid gelaten
kaart-dollard-550.jpg

Na het ontstaan van de Dollard probeerde men het land stukje bij beetje terug te winnen op de zee. Ongeveer de helft van het overstroomde land is nu weer landbouwgrond. Deze inpolderingen zijn nu verleden tijd. De Dollard is nu een kwetsbaar natuurgebied. Het kan alleen maar bestaan als het door de mens ongemoeid wordt gelaten. Dit is dan ook de reden dat er maar beperkt in de Dollard gestruind mag worden.
Excursies en vogelkijkhutten
lamsoordollard.jpg

Er zijn goede mogelijkheden om van dichtbij kluten, roofvogels, zeekraal, zeeaster en goudknopje te bekijken. Een paar keer per jaar organiseert Het Groninger Landschap bootexcursies vanuit Termunterzijl. Bij Nieuw Statenzijl, op de grens met Duitsland, staat een vogelkijkhut, de Kiekkaaste. Fietsers en wandelaars kunnen hier, mits ze hun paspoort op zak hebben, rustig de grens passeren om ook het Duitse deel van de Dollard te bekijken.
Vissen
In 1999 is een onderzoek gestart naar de visstand, de vistrek en de kinderkamerfunctie van de Dollard voor platvis. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de soortenrijkdom, de vistrek en de invloed van de stuw in de Ems in Duitsland op de visstand.
Een stuw in de Ems
Kustbescherming is het officiële argument, maar eigenlijk gaat het om de scheepswerf Meyer uit Papenburg, dat verder stroomopwaarts ligt. Deze werf bouwt grote zeeschepen, waarvoor de Ems uitgediept moest worden. Een nieuw gebouwde stuw kan ervoor zorgen dat het waterpeil in de rivier tijdelijk wordt verhoogd als er weer een mega-schip naar zee moet. Deze maatregelen hebben geleid tot veel schade aan dijken, dorpen en de natuur in en langs de Ems. Door het baggeren is de stroomsnelheid toegenomen, en het water is erg troebel geworden. Daardoor zijn paling en bot sterk achteruit gegaan. De vissers moeten nu voorbij Borkum varen om nog wat te vangen.
Kolken Midwolda
In de 16e eeuw was de Dollard op zijn grootst, na veel rampzalige overstromingen. Stukje bij beetje werd het land weer ingepolderd. Dit ging niet zonder slag of stoot. Vaak zijn de dijken bij stormvloeden weer doorgebroken en daarna weer gedicht. Door ruilverkavelingen zijn de oude dijken verdwenen. Enkele doorbraakkolken liggen er nog.
Bij Midwolda, in de vlakke Dollardpolders, liggen hier en daar dichte bosjes. Er loopt een fietspad langs. Hier liggen de kolken, die zijn ontstaan na de doorbraak van oude dijken van de Dollardpolders. Het zijn nu vluchtplaatsen voor doortrekkende vogels en rustplaats voor reeën die in de Dollardpolders leven.