Overslaan en naar de inhoud gaan

Watersport

De kustwateren van Nederland zijn populaire watersportgebieden. In het waddengebied zijn 17 jachthavens. Surfers, bootvissers, motorbootvaarders en zeilers genieten ieder op hun eigen manier van de zee. Hoewel watersporters vaak ook natuurliefhebbers zijn, staan de belangen van natuur en watersport soms tegenover elkaar. Het gaat dan om verstoring. Sommige gebieden zijn daarom gesloten of beperkt toegankelijk. Er bestaat voor het waddengebied een erecode voor watersporters.

Watersport en natuur

Een zee van ruimte, die je het gevoel van vrijheid geeft. Spelen met de getijdenstromen en meemaken dat de zeebodem droogvalt. Dit zijn een paar belangrijke redenen waarom watersporters de Waddenzee opzoeken. Daarnaast is het ook leuk om zeehonden te zien, of duizenden wadvogels.Rust zoekende watersporters veroorzaken toch nogal eens verstoring van de rust van de wadbewoners. Uit onderzoek blijkt dat vogels verstoord worden wanneer watersporters dichterbij komen dan 500 meter. Voor zeehonden ligt die grens op 1200 meter.

Watersport en milieu

De milieuzorg in de watersport is gelukkig flink verbeterd. Vroeger waren de bootjes behoorlijk schadelijk voor het leven in zee. Dat kwam door loor lozingen van olie, PAK's en zwerfvuil, door giftige organotinverbindingen in aangroeiwerende verf. De watersporters hebben veel maatregelen genomen om de overlast te beperken. Jachthavens zijn verplicht om hun afvalwater te zuiveren. Olieresten en afval mogen niet overboord worden gezet. Onderwaterverf met teer, organotin of koper mag niet meer. Alle jachthavens hebben sinds 1996  een plek om chemisch afval van de watersporters in te nemen. Jachthavens die hun milieubeheer goed op orde hebben krijgen van de ANWB een blauwe vlag. Schippers die verantwoord omgaan met natuur en milieu mogen een blauw vaantje voeren. Zij hebben dan een document met gouden gedragsregels ondertekend.

HOI.jpg

Huisvuil en oliehoudend afval (HOI Oudeschild) | © Ecomare, Karien Blankenburgh

Beleid ten aanzien van de watersport

Er zijn allerlei regels gemaakt om de verstoring en vervuiling van watersport te verminderen. De scheepvaart moet zo veel mogelijk via betonde vaarroutes verlopen. Speedboten mogen maar op een paar plaatsen varen. Er is een bovengrens in het aantal ligplaatsen. Je mag niet overal voor anker gaan of droogvallen. En ook op het water bestaan maximumsnelheden.In 1998 is vastgesteld dat nieuwe pleziervaartuigen een chemisch toilet aan boord moeten hebben. Aan wal zouden meer dan 200 innamepunten komen.

Regels voor snelle motorboten

In het hele waddengebied mag je niet sneller varen dan 20 kilometer per uur. Uitzonderingen zijn de betonde vaargeulen van zee naar Den Helder, Den Oever, Oudeschild, Harlingen, Kornwerderzand en Lauwersoog en de vaarroutes van en naar de eilanden. Bij Oudeschild en Den Helder mogen de vaarroutes ook worden gebruikt voor waterskiën. De zones waar motorboten sneller mogen varen dan 20 kilometer per uur zijn zo uitgekozen dat de invloed van het snelvaren klein is. Vaak zijn de kinderkamers van zeehonden en rui- en rustplaatsen van vogels helemaal gesloten voor de scheepvaart.

fitis-jetski's2.jpg

Jetski | © Ecomare

Schoon onderwaterschip

Op een scheepswand groeit snel een dikke laag met waterdieren en -planten aan. Het schip verbruikt hierdoor meer brandstof en de snelheid neemt af. Van oudsher gebruikte men teer om de aangroei tegen te gaan. Hierdoor kwamen PAK's in het water terecht. Om de aangroei te voorkomen, kan je ook aangroeiwerende giftige verf gebruiken. Vroeger gebruikte men tinhoudende verf, totdat duidelijk werd dat die zeer schadelijk was voor schelpdieren. Daarna kwam er koperhoudende verf, maar ook die is nu verboden voor schepen op het zoete water, omdat de koperconcentraties in het water te hoog werden. Voor zoet water bestaat er nu een aangroeiwerende verf zonder veel schade voor het watermilieu

MT-borstelbaan02 3.jpg

Aangroei onder de waterlijn | © Ecomare, M. Tromp

Non-stick coating

Men zoekt nog steeds naar goede alternatieven om aangroei tegen te gaan. Als je een schip verft met supergladde non-stick coating kan je de aangroei met een spons weghalen. Een andere belangrijke ontwikkeling is de borstelbaan, waar het onderwaterschip mechanisch afgeboend wordt.

MT-nonstick03.jpg

Mechanische reiniging | © Ecomare, TNO
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën