
Den Helder ligt op de grens van het waddengebied. De Hollandse kust houdt hier op. Het is de thuishaven van de Koninklijke marine. Vlakbij Den Helder is het Marsdiep op zijn diepst, tot meer dan 40 meter. Bijzondere Helderse natuurgebieden zijn het Balgzand en de Grafelijkheidsduinen. In Den Helder is een natuur- en milieueducatiecentrum, 'De Helderse Vallei'. Ook kan een bezoek gebracht worden aan het zeeaquarium in Fort Kijkduin, bij Huisduinen. De vuurtoren van Den Helder heet niet voor niets 'Lange Jaap': het is de hoogste van Nederland.
Gibraltar van het Noorden
Den Helder lag vroeger in de schaduw van Huisduinen, dat tot ver in de 17e eeuw een welvarend dorp van walvisjagers was. Tot ongeveer vierhonderd jaar geleden lag Huisduinen op een eiland. Onder het eiland Huisduinen lag nog een eiland, 't Oghe, dat rond 1300 13 bij 9 kilometer groot was. Deze eilanden zijn in de 16e eeuw met zanddijken vastgemaakt aan de Hollandse kust. Eind 18e eeuw onderkende Napoleon het strategische belang van de Kop van Noord-Holland. Hij noemde Den Helder 'het Gibraltar van het Noorden' en liet een rij forten bouwen om de stad te verdedigen.
Verkeersdrukte
Veel toeristen kennen Den Helder alleen als de plaats waar ze doorheen rijden op weg naar Texel. De verkeersdrukte van en naar Texel is al jaren een grote bron van ergenis en overlast in Den Helder. Op drukke dagen staan er files. In 2006 kwam er een plan om de veerhaven naar het oosten te verplaatsen, bij het Balgzand. Dan heeft de stad geen last meer van de toeristenstroom naar Texel. De nieuwe veerhaven mag niet ten koste gaan van de natuur in de Waddenzee.
Bovenliggende categorieën
Strandvisserij in Den Helder | © Ecomare