Overslaan en naar de inhoud gaan

Zware metalen

Deze metalen hebben in hun zuivere vorm een hoog soortelijk gewicht, vandaar de term 'zwaar'. In rivieren en in zee zitten allerlei zware metalen. De belangrijkste zijn zink, chroom, koper, nikkel, arseen, lood, cadmium, tin, titanium en kwik. Sommige zware metalen zijn als sporenelementen voor planten en dieren van essentieel belang. Verbindingen van zware metalen in hoge concentraties, door vervuiling, zijn giftig. Door internationale afspraken en veranderingen in productieprocessen worden lozingen van zware metalen nu redelijk binnen de perken gehouden.

Cadmium, zink en kwik in de Noordzee

In de periode 1980-2000 zijn de zware metalen sterk afgenomen. Bovenstaande grafiek laat zien dat de aanpak van de lozingen van cadmium, zink en kwik al vanaf 1975 succes had.

Chroom, koper, lood en nikkel

De aanpak van de lozingen van chroom, koper, lood en nikkel verliep wat minder voorspoedig. Na een aanvankelijke daling tussen 1975 en 1981 stabiliseerden de concentraties van deze stoffen op een te hoog niveau. Pas na 1996 bereikten de gemiddelde concentraties de streefwaarden.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën