
Texel is een populaire vakantiebestemming waar voor iedereen wat te doen is. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, kamperen, strandjutten, vissen, winkelen, zonnen of gewoon lekker uitwaaien. En de auto kan mee. Er is een jachthaven en een klein vliegveld. En dan is Texel zo groot dat er zelfs in de drukste weken van het jaar nog rustige plekken voor natuurliefhebbers zijn.
Met duizenden tegelijk
druk.jpg

In het hoogseizoen zijn er meer toeristen op Texel dan inwoners. Er verblijven dan wel 55.000 tot 60.000 mensen tegelijk op het eiland. Wist je dat Texel ieder jaar zo’n 800.000 bezoekers ontvangt? De meeste Texelaars werken dan ook in de recreatiesector. En ook het merendeel van de werkgelegenheid in de winkels, cafés en restaurants op het eiland komt door het toerisme. Maar liefst 70% van de eilander economie is afhankelijk van de toeristen. Staatsbosbeheer beheert de duinen en bossen op het eiland en schat dat er jaarlijks wel 4 miljoen mensen deze plekken bezoeken. Om ervoor te zorgen dat de groei van het aantal toeristen op Texel in de hand gehouden kan worden, is er een maximum van 47.000 slaapplaatsen ingesteld. In de praktijk worden er niet meer dan 45.000 bedden tegelijk verhuurd. Dat is de zogenaamde bovengrens. En die bovengrens is nog nooit overschreden. De meeste Texelaars willen dat ook niet. Het zou leiden tot toename van de wachttijden bij de boot (4 tot 5 uur), ongewenste verkeersdrukte en extra verstoring van kwetsbare natuurgebieden. Er zouden meer huisjes en hotels, wegen, een grotere veerhaven, en grotere parkeerterreinen nodig zijn. De vraag is of dat zich allemaal wel terugverdient.
Voor ieder wat wils
kuil.jpg

Als je er naar vraagt, zeggen de toeristen naar Texel te komen voor rust, ruimte en natuur. Dan is het wel wat vreemd dat je vooral veel toeristen tegenkomt op een paar volle strandslagen, in de drukke straten van Den Burg en de Koog en op de markten in de andere dorpen.
Kom je naar Texel dan zal je zeker het afwisselende landschap opvallen met in plaats van hekken, tuinwallen. Of de gekke halve huizen in de weilanden, die op Texel bekend staan als schapenboeten. Maar ook de dorpjes zijn erg leuk om te bezoeken. Er zijn veel fiets- en wandelpaden op het eiland en op verschillende plaatsen zijn zitjes, uitkijkposten en openbare barbecues gemaakt. De stranden op Texel zijn uitgestrekt. Rond het eiland kun je surfen, kanoën en zeilen. Heb je geen hoogtevrees? Dan geeft het vliegveld je de mogelijkheid om parachute te springen. Bij De Cocskdorp ligt zelfs een golfbaan met 9 holes. In de zomer is het extra gezellig met heel wat culturele activiteiten.
Duurzaam toerisme
fitis-texel-recreatie_07.jpg

In 1998 is Stichting Duurzaam Texel opgericht. Duurzaam toerisme betekent eigenlijk zoiets als toerisme in harmonie met natuur en milieu. De mensen die zich hebben aangesloten bij Stichting Duurzaam Texel komen uit de recreatiesector, maar ook uit de hoek van de milieu- en natuurbescherming op het eiland. De organisatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een goede relatie tussen toerist en milieu op Texel. Zo willen ze bijvoorbeeld milieuvriendelijke vakantiehuisjes en een gescheiden vuilnisophaalsysteem.
Watersport
Je kunt je op Texel niet alleen op het land goed vermaken, op het water is er ook genoeg te doen. Neem maar eens een kijkje in de jachthaven van Oudeschild. Hier wappert de blauwe vlag en dat betekent dat er goed met natuur en het milieu wordt omgesprongen. Veel watersporters en schippers van passagiersschepen met toeristen (de bruine vloot) leggen in Oudeschild aan. Dit kan overigens ook in De Cocksdorp. Maar pas op! Alle bootjes die hier aanleggen vallen met laag water droog. Verder kun je in De Cocksdorp leren zeilen met een catamaran. Eén keer per jaar wordt de wereldberoemde en grootste catamaranrace ter wereld op het eiland gehouden, de Ronde van Texel.
Veerdienst Den Helder - Texel
veerboot.jpg

Wanneer je naar Texel afreist, stap je aan boord van één van de veerboten van de TESO. Deze maatschappij is in 1907 opgericht op initiatief van Dr. A. Wagemaker. Het bijzondere aan de TESO is dat het dit bedrijf niet om de winst gaat, maar om een goede en goedkope veerverbinding van en naar Texel te verzorgen. Veel Texelaars hebben één aandeel van de TESO. Tot het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw voeren de veerboten van Den Helder naar Oudeschild. In 1963 is een veerhaven in ’t Horntje, dichter bij Den Helder, in gebruik genomen. Je kunt zowel lopend als met de auto de boot op. Vanwege de toenemende aantallen auto’s is de TESO gaan varen met steeds grotere boten. Nu zijn dat de Schulpengat en de Dokter Wagemaker.
Veerdienst Texel - Vlieland
In de zomer kun je vanaf Texel naar Vlieland varen met het kleine veerbootje De Vriendschap. Texelaar Sil Boon runt deze toeristische veerdienst die vanaf een geïmproviseerde steiger vertrekt. De passagiers worden bij aankomst op de Vliehors opgehaald door een legertruck en naar het Posthuis op het eiland gebracht. Dezelfde route werd tot het begin van de 20ste eeuw gebruikt om post naar Vlieland te brengen.
Musea op Texel
Wil je meer weten over de natuur op Texel, het stoere strandjutten, het leven op het eiland tijdens de oorlog? Wil je de vuurtoren beklimmen of wil je nog verder duiken in het verleden van Texel? Dat kan. Op het eiland vind je verschillende musea met allemaal eigen verhalen over stukjes heden en verleden. Ecomare, Kaap Skil, de Oudheidkamer, het Cultuurhistorisch Museum Texel, het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora en het Luchtvaart- en oorlogsmuseum zien je graag komen. De jongste loot aan de Texelse museumboom is het Walvisvaardershuisje in Den Hoorn. Dit huisje is nog bewoond, maar wordt regelmatig opengesteld om de bezoekers de sfeer die er eeuwen geleden in het gezin van een walvisvaarder heerste, te laten herbeleven.