
Ten noordoosten van Texel ligt een uitgestrekt waddengebied. Je kunt er zo vanaf de dijk op lopen. Tijdens excursies en wadprogramma's van Ecomare kun je kennismaken met de bijzondere en rijke natuur. Je kunt er alleen lopen op laarzen of op stevige gymschoenen die nat en vies mogen worden. Over dit wad kun je lopen naar Vlieland, maar de omweg is enorm lang omdat je een complex geulenstelsel moet passeren. Dat maakt deze tocht ultra-zwaar. Alleen doorgewinterde wadlopers kunnen hem veilig volbrengen.
De dijken op Deltahoogte
dijkhoogten-515-ned.jpg

Na de watersnoodramp in 1953 heeft de regering besloten dat alle dijken verhoogd moesten worden. Sinds 1975 zijn alle dijken van Texel opgehoogd tot 7,65 meter boven NAP. Om die hoogte te bereiken zijn ze aan de onderkant wel 100 meter breed! Aan de zeekant zijn ze bekleed met basaltstenen en asfalt.
Vaak grazen er schapen op de dijk. Toen de nieuwe dijk werd aangelegd zijn op veel plaatsen kleine natuurgebiedjes ontstaan. Dit zijn onder andere Ceres, Ottersaat, Waagejot, Zandkes en polder Wassenaar. Het zijn plasjes of moerassen waar zout zeewater zich mengt met zoet regenwater. Het zijn dus brakwaterreservaatjes. Voor vogels en vogelaars zijn het belangrijke natuurgebieden. Om de bijzondere flora en fauna niet te verliezen laat het gemaal van polder 't Noorden om de zoveel tijd ook wat zeewater binnen.
Leven in en op de wadvlakten
fitis-wadden-vlaktevankerken-1-sd.jpg

De grootste Texelse wadvlakte aan de noordoostkant heet de Vlakte van Kerken. Hij ligt om de Schorren, een waardevol kweldergebied. Op de wadvlakten leven veel bodemdieren. Met hoogwater zoeken vissen, garnalen en krabben er hun voedsel, en met laagwater wadvogels. Met laagwater vluchten de zeedieren de geulen in. Met hoogwater moeten de wadvogels wachten tot het weer laagwater is. Ze rusten dan in grote groepen uit op de Schorren.