Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Texelse strand

Langs de hele Texelse westkust liggen stranden. Aan de landzijde van het strand ligt de buitenste duinenrij, de zeereep. Deze is met helm beplant om het zand vast te houden. Het zuidelijke deel van het strand wordt tegen kustafslag beschermd met strekdammen. Bij de vuurtoren steekt een lange stenen dam in zee. Regelmatig wordt het strand opgehoogd met zand uit de zee om duinafslag tegen te gaan. Dat heet zandsuppletie. Door de zandsuppleties komen er veel stenen op het strand terecht en soms zelfs botten van dieren uit de laatste ijstijd. Het Texelse strand wordt bij de Slufter doorsneden door de Sluftergeul. Die kun je alleen met extreem laag water oversteken. Met gewoon laagwater is de geul ongeveer anderhalve meter diep.

De strijd tegen het water

fitis-strand-vuurtorenstrand-1-sd.jpg

Strand van Texel | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Rijkswaterstaat beheert de Hors, de stranden en de zeereep. Op Texel is de kustafslag sterk en daarom hebben de mensen van alles gedaan om de kust te verdedigen. Tussen paal 9 en paal 17 is het strand versterkt door 24 strekdammen. Rond de vuurtoren zijn de duinen verstevigd met een bolwerk van beton, asfalt en klinkers. Om verdere achteruitgang van de kust te vertragen worden zandsuppleties uitgevoerd. In 1995 werd een lange dam van 550 meter bij de noordpunt gebouwd. Daardoor is een heel breed strand ontstaan op een plaats waar vroeger veel afslag was.

Strandbroeders

fitis-drieteenstrandloper.jpg

Drieteenstrandlopers | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Er zijn maar weinig vogels die op het strand broeden. Op Texel zijn het er drie: de dwergstern, de bontbekplevier en de strandplevier. Soms worden de nesten overspoeld hij hoge waterstanden maar de vogels hebben veel meer last van wandelaars en hun honden. Op de Hors en bij de Sluftermonding komen deze vogels nog tot broeden. Op het winterse strand zie je vaak groepen drieteenstrandlopers. Die broeden niet op het strand maar in de bergen van Noorwegen.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: