Overslaan en naar de inhoud gaan

De Schorren

Achter de dijk van polder De Eendracht liggen de Schorren. Dit is een kweldergebied, 6700 hectare groot, met veel kreken. Het is een van de rijkste vogelgebieden van Texel. Het is de hoogwatervluchtplaats voor de vele wadvogels. Er broeden veel vogels, waaronder scholeksters en tureluurs. Sinds 1982 broeden er ook lepelaars. Tussen september en mei verblijven er rotganzen. De Schorren is eigendom van Natuurmonumenten. Je kunt het gebied vanaf de dijk bekijken en je kunt er op excursie met een gids.

Wadvogels

fitis-sschorren-steltlopers-1-sd.jpg

Overvliegende steltlopers | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Wadvogels zoeken bij laagwater hun voedsel op het wad. Als de vloed opkomt vliegen ze naar de hoogwatervluchtplaatsen. In de westelijke Waddenzee zijn de grootste het Balgzand, Griend, Richel, de kwelder bij het Posthuis op Vlieland en De Schorren. De vogels die naar De Schorren gaan, komen van de wadvlaktes tussen Texel en Vlieland.
De vogels zitten met hoogwater dicht opeen gepakt langs de randen van de kwelder. Wulpen en meeuwen maken ook gebruik van het achterliggende weiland. De hoogwatervluchtplaats wordt het gehele jaar door gebruikt. In het voor- en najaar is het druk omdat er dan veel trekvogels langskomen. Er zijn veel scholeksters, rosse grutto's, wulpen, kanoetstrandlopers, tureluurs, bonte strandlopers, kokmeeuwen en stormmeeuwen. In kleinere aantallen komen zilverplevieren, bontbekplevieren, groenpootruiters, zwarte ruiters en kluten voor. Ook smienten, aalscholvers, wintertalingen, pijlstaarten, rotganzen, lepelaars en eidereenden rusten aan de rand van de kwelder.
Ga gewoon met vloed op de dijk zitten als je het wil zien. Het binnenkomen van de steltlopers is een indrukwekkend gezicht. De vogels komen zwenkend en zwierend binnen.

Lepelaars op de Schorren

Sinds 1982 broeden er lepelaars op de Schorren. Dit werd de derde kolonie op Texel. De andere kolonies liggen in de Muy en de Geul. De vogels van de Schorren zoeken hun voedsel op het wad. Ze eten vooral garnalen. Rond de kolonie zijn dammetjes aangelegd om de vogels te beschermen tegen extreem hoog water. Een oranje lepelaar van de Schorren haalde in 2008 het journaal. Hij werd ontdekt tijdens de Europese voetbalkampioenschappen. De vogel had een onschuldige kleurafwijking, die wel vaker voorkomt bij lepelaars.  

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: