Roerdomp
Handige snavel
Het mannetje lokt vrouwtjes met zijn baltsroep. Andere mannetjes die het wagen het gebied te betreden kunnen rekenen op een gevecht dat soms eindigt met de dood van één van de twee. De vogels gebruiken hun scherpe snavel als wapen. Ook andere indringers worden met de dolkachtige snavel aangevallen. Bij gevaar strekken roerdompen zich tussen het riet helemaal uit, met de snavel omhoog. Dat heet de paalhouding. De kleuren van de veren vallen dan weg tegen die van het riet. Als het waait beweegt de vogel zelfs mee met de zwaaiende stengels.
Verspreiding en habitat
Roerdompen leven in het riet. Al eeuwen neemt het aantal broedende roerdompen in Nederland af, omdat rietlanden verdwijnen. De belangrijkste overgebleven broedplaatsen zijn Noordwest-Overijssel, de Oostvaardersplassen en het Gelderse Rijnstrangengebied. Een koude winter is rampzalig voor roerdompen. Wanneer het water bevriest kunnen ze geen vis meer vangen.
Rohrdommel_flug2_400.jpg

Bescherming
- Signalering: Network Ecologische Monitoring
- Beleid: soort van Doelsoortenlijst
- Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
- Europa: Vogelrichtlijn
- Internationaal: Overeenkomst voor de bescherming van Afrikaans-Europese Trek(water)vogels (AEWA), Bern-Conventie, Bonn-Conventie