Grote strandschelp
Verspreiding en habitat
De grote strandschelp leeft op 5 tot 50 meter diepte in de zee, waar hij zich tot maximum 10 centimeter diep in de zeebodem ingraaft. Soms steken ze half uit het zand. De soort heeft niet echt een voorkeur voor een bepaald bodemtype. Het is een snelgroeiende soort. De grote strandschelp wordt dan ook maximaal 3 tot 5 jaar oud.
De grote strandschelp komt voor langs de gehele Europese Atlantische kust tot aan Senegal, en leeft ook in de Middellandse Zee. De grote strandschelp is in de hele Nederlandse en Belgische Noordzeewateren algemeen aanwezig, maar nooit in hoge aantallen. Alleen in het kustgebied kan de soort in hogere dichtheden voorkomen. Het gebeurt wel vaker dat na een storm of vorstperiode massaal levende exemplaren aanspoelen, vooral aan de Hollandse kust en het Waddengebied. Minder aan de Zeeuwse kust.
3085_grote-strandschelp_WoRMS-Filip-Nuyttens_1200.jpg
Herkenning
De grote strandschelp is gemiddeld tot 6 centimeter breed en 5 centimeter hoog. Vers is de schelp goed te herkennen doordat hij glanzend is en glad aanvoelt. De top zit vrijwel in het midden. Horizontaal zijn op de schelp vele fijne groeilijntjes te zien, verticaal zijn er vaak lichte kleurbanden die vanuit de top wijd uitlopen. Dit is vooral te zien op verse, bruine exemplaren.
Qua grootte lijkt de grote strandschelp nog het meest op de stevige strandschelp, maar die is veel zwaarder gebouwd. Deze laatste vertoont enkele grove groeilijnen, terwijl de grote strandschelp enkel fijne groeilijnen vertoont. Nog een kenmerk waarmee je deze twee uit elkaar houdt: de vlakke delen aan weerszijden van de top zijn bij de grote strandschelp glad, en hebben bij de stevige strandschelp een waaiervormig groefpatroon.
Na een storm
Lege grote strandschelpen komen vrij algemeen voor in de vloedlijn, maar na een storm kunnen ook levende individuen massaal aanspoelen.
De lege schelpen van recent gestorven exemplaren zijn normaal gezien glad en lichtdoorlatend. Fossiele schelpen van deze soort spoelen ook zeer regelmatig aan. Deze kleppen zijn mat, vaak donkerder gekleurd, en laten geen licht meer door.
Medebewoner
Als je levende schelpen vindt op het strand, moet je eens kijken of er geen erwtenkrabbetje in aanwezig is. Deze kleine krabbensoort gebruikt de schelp van o.a. grote strandschelp en mossel als beschermend huisje. Dit zonder schade te geven aan de gastheer (commensaal).
Eetbaar
De grote strandschelp wordt gegeten en is heel soms eens te vinden bij de visboer of (super)markt. Wereldwijd worden vergelijkbare soorten verkocht als “surf clams”: Mactra veneriformis (uit Azië), Spisula solidissima en Mactromeris polynyma (uit Amerika) …