Driedoornige stekelbaars
Op Texel
Stekelbaarzen trekken naar zoet water om te paaien en vormen daar een belangrijke voedselbron voor visetende vogels, zoals lepelaars. Op Texel kon de stekelbaars echter nergens meer intrekken door inpolderingen en de Deltawerken. Speciaal voor de lepelaars op het eiland heeft Staatsbosbeheer in 1995 in de waddendijk bij de Cocksdorp een hevelpassage voor stekelbaarsjes gebouwd. De hevelpassage zit in het gemaal bij de Cocksdorp ingebouwd. Als er zoet water wordt gespuid, trekt dit grote hoeveelheden stekelbaarsjes aan. De vis wordt met een zoetwaterstroom naar een opvangbak gelokt, en van daaruit met een hevel over de dijk gezogen. Bij de lepelaarskolonie in de Geul, de zuidelijkste op het eiland, was ook sprake van een tekort aan stekeltjes. Daarom heeft Staatsbosbeheer een vistrap aangelegd tussen de Mokbaai en het binnenwater in de Geul.
stekelpassage-ned.jpg

Verspreiding en leefgebied
Driedoornige stekelbaarsjes leven voor de kust, langs het strand, in zoet - en in brak water. Ze zwemmen onder andere in de Noordzee, de Waddenzee en de Europese rivieren. Ze zijn niet zeldzaam.
kaart-3d-stekelbaars.jpg

De bruidegom
Met een heftig glinsterende disco-outfit maken mannetjes van driedoornige stekelbaarsjes indruk op de vrouwtjes. In het voorjaar hebben ze een vuurrode buik en keel waartegen de blauwe glinsterende ogen scherp afsteken. Maar wat maakt nu de meeste indruk? Die vuurrode buik of die mooie blauwe ogen? Onderzoekers hebben ontdekt dat het de vrouwtjes om de blauwe ogen te doen is. Vooral degene die het meest opvallen. En blauwe ogen steken het mooist af tegen een felrode buik. Daarom zijn de mannetjes in de paaitijd rood: om het blauw van hun ogen mooier te laten uitkomen!