Overslaan en naar de inhoud gaan

Balgzand

Het Balgzand is de grote wadplaat in de kop van Noord-Holland, die ten oosten van Den Helder ligt. Hij dankt zijn naam aan de Wierbalg, een geul die langs de wadplaat stroomt. Het Balgzand is een deel van één van de grootste natuurgebieden van Nederland: de Waddenzee. Het grootste deel van het Balgzand bestaat uit droogvallende wadplaten. Tienduizenden vogels zoeken met laagwater op het Balgzand naar voedsel in de bodem. Bergeenden gebruiken het gebied in de nazomer om er hun veren te ruien. Voor trekvogels is het Balgzand een voedselparadijs.

Uitbreiding

Het Balgzand heeft een oppervlakte van ongeveer 6600 hectare. Het ligt in een inham van de Waddenzee. Bij vloed komt het water vanuit het westen en het oosten. De zeewaterstromingen komen op het wad bij elkaar en botsen. Net als de Waddenzee is het Balgzand geen dag hetzelfde. Door de stroming van het zeewater wordt slik van de bodem weggenomen en ergens anders weer neergelegd. Op sommige plaatsen ligt het slik zo hoog dat er bij vloed geen zeewater meer overheen stroomt. Op deze plekken zijn kwelders ontstaan. Je vindt ze tegen de Balgzanddijk, de dijk die de grens is met het Noord-Hollandse vasteland. Ze groeien nog steeds aan.  

Bijzondere schorren

De kwelders of schorren van het Balgzand zijn mooi om te zien, en ze zijn heel belangrijk voor duizenden vogels. Zij gebruiken ze als broedterrein. Hier bouwen zij hun nest, leggen de eieren en brengen hun jongen groot. Dat is handig, met het wad als supermarkt om de hoek! Maar de schorren hebben meer functies. Ze worden ook gebruikt als voedselgebied en vogels kunnen met hoogwater een veilig heenkomen zoeken. De schorren zijn een zogenaamde  hoogwatervluchtplaats. Kwelders en schorren zijn zeldzaam in Nederland. Er groeien alleen planten, die het zoute zeewater kunnen verdragen.  

Bescherming

De dijk waarlangs de schorren liggen en van waaraf het Balgzand goed te zien is, is niet toegankelijk. Dit is erg jammer, maar het is echt nodig om de rust van de vogels te kunnen verzekeren. Sinds 1988 is een groot deel van het wad ook niet toegankelijk. In 2006 is in de Balgzandpolder wel een vogelkijkscherm geopend van waarachter je de vogels in het gebied goed kunt bekijken, zonder zelf gezien te worden!

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën

Mediagalerij

Balgzand | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl