Overslaan en naar de inhoud gaan

Visdief

Visdiefjes doen hun naam eer aan. Vliegensvlug grijpen ze kleine vis uit het water door loodrecht naar beneden te duiken en met de buit direct weer op te vliegen. Visdieven komen veel voor langs de kust, maar ook wel langs meren en rivieren. Ze broeden en jagen in Nederland van eind maart tot begin november. Vaak broeden ze in kolonies. Het liefst op kwelders, strandvlaktes, lage duintjes of eilandjes, maar tegenwoordig ook op- of bij bebouwing, zoals daken, industrieterreinen en parkeerplaatsen. In de winter zitten de visdiefjes in Afrika.
Namen 
la
Sterna hirundo
nl
visdief
en
common tern
fr
sterne pierregarin
de
Flußseeschwalbe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 35 centimeter; spanwijdte: 82-95 centimeter
gewicht
130 gram
kleur
grijs met wit, met zwarte kopkap, rode poten en snavel (met zwart puntje)
leeftijd
maximaal 33 jaar
voedsel
kleine vis, zoals zandspiering
voortbeweging
vliegen, lopen en zwemmen
voortplanting
geslachtsrijp: vanaf 3 jaar; nestgrootte: 2-3 eieren

Verspreiding

De visdief is beschermd door de Vogelrichtlijn (Natura 2000) van de EU. Momenteel broeden er circa 15.000 paren in Nederland, waarvan zo'n 7000 in het Nederlandse waddengebied.

k-visdief-NL.jpg

Verspreiding visdief (Noordzee-gebied) | © Ecomare, naar: Important bird areas for Seabirds in the North Sea

Wereldreiziger

Een jonge visdief, die als kuiken werd geringd op 30 juni 1996 in midden-Finland, toonde aan dat deze kleine vogels reusachtige afstanden kunnen afleggen. Op 24 januari 1997 werd het dier teruggevonden op het Gippsland-meer in Australië: een reis van 22.500 kilometer! Er wordt aangenomen dat de vogel eerst de voor visdiefjes normale route heeft gevolgd van Finland via de Noordzee en langs de Atlantische kust tot Zuid-Afrika. Toen is deze trekker waarschijnlijk in een storm terecht gekomen, die hem in Australië deed belanden. Al met al heeft deze wereldreiziger per dag ongeveer 200 kilometer afgelegd.

visdiefjes.jpg

Visdieven baltsend | © Misjel Decleer

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.10.29
Mediagalerij

Visdief (Sterna hirundo) geeft jong te eten © René Van Outryve