Overslaan en naar de inhoud gaan

Ankerzegen-visserij

Je hebt een boei met daaraan een anker en een lang zwaar touw. Het anker gaat overboord en je laat het touw afrollen als je langzaam wegvaart. Dan knoop je een groot kuilnet aan het touw met daaraan weer een ander lang touw. Je gooit het net overboord en vaart dan met een grote boog terug naar de boei. Als je nu de beide touwen tegelijk binnenhaalt, jagen de touwen de vis in het net. Deze methode wordt gebruikt om bodemvis te vangen en is lange tijd vooral toegepast door Deense kustvissers. Zij noemen deze techniek 'snurrevåd'. Onder de Nederlandse vissers spreekt men wel van 'snorders'. Flyshooting is de moderne variant van deze techniek, die ook in dieper water kan worden toegepast.

Flyshooting

De snurrevådmethode is een typische vorm van kustvisserij. Eind vorige eeuw is deze techniek verder ontwikkeld voor diepere wateren. Deze aanpassing staat bekend als 'Icelandic seining' of 'flyshooting'. De lijnen kunnen bij deze methode in totaal 8 kilometer lang zijn. Er komen steeds meer Nederlandse visserijbedrijven die deze methode toepassen voor de vangst van schol, poon en mul.De moderne ankerzegenvisserij wordt wel genoemd als één van de betere alternatieven voor het gebruik van de boomkor met zware wekkerkettingen. De invloed van het ankerzegen-tuig op de zeebodem is namelijk veel minder groot dan die van de wekkerkettingen. Daarnaast kost deze techniek betrekkelijk weinig energie juist doordat men geen zware vistuigen door de bodem hoeft te slepen. De ervaringen van de vissers die werken volgens deze methode bevestigen dit alleen maar. Als bijkomend voordeel noemen deze vissers dat de kwaliteit van de gevangen vis hoger is.

Twee nadelen

De methode kent twee grote nadelen. Tong laat zich op deze manier slecht vangen, zodat de methode niet interessant is voor bedrijven die zich toeleggen op de tongvangst. De pulskor, de sumwing en het outriggen zijn voor tongvissers betere alternatieven.Verder is de ombouw van boomkorkotter (met het tuig op het middenschip) naar een flyshooter (met het tuig op het achterdek) erg ingrijpend en duur. Eigenlijk is de methode alleen geschikt in het geval een bedrijf toch al een nieuwe kotter wil bouwen.

ankerzegenvisserij-ogb_HR 2.jpg

Snurrevaadvisserij (ankerzegen) | © Ecomare, Oscar Bos
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: