Overslaan en naar de inhoud gaan

Sumwing

Omdat de boomkorvisserij met zware wekkerkettingen enorm veel brandstof kost, zoekt de visserijsector naar kostenbesparende alternatieven. Sinds 2007 is proefgevaren met de sumwing, een zwevende vleugel met netten. Het vistuig is veel lichter dan de traditionele boomkor en heeft minder weerstand omdat er geen zware sloffen meer nodig zijn. Sloffen zijn zware gewichten die over de zeebodem kunnen glijden. Dit bespaart tot elf procent aan brandstofkosten. Voordeel is ook dat de bodem minder wordt omgewoeld.

Van experiment naar succes

De Texelse visserijbedrijven TX36 en TX38 experimenteerden in 2007 met het eerste prototype van de sumwing. Na verschillende verbeteringen was de techniek in 2009 klaar voor brede toepassing. In de strijd tegen de blijvend hoge prijzen voor de scheepsbrandstof bestellen steeds meer vissers een set sumwings. Ook Zuid-Nederlandse en Belgische platvisvissers werken er nu mee. Er is een model ontwikkeld voor kleine kotters en één voor de garnalenvangst.

fitis-net-reparatie-sd 5.jpg

Werken aan de pulskor | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

De pulswing

Naast de sloffen leveren ook de zware wekkerkettingen veel weerstand bij het vissen. Die kettingen zijn ervoor om de platvis uit de zeebodem op te schrikken. Dat kan ook met stroomstootjes. In plaats van wekkerkettingen worden dan slangen met elektroden, pulsdraden genaamd, voor het net uit over de bodem gesleept. Het is van meet af aan de bedoeling geweest om de sumwing op termijn te voorzien van pulsdraden. De energiebesparing wordt daardoor nog groter en de schadelijke invloed op de zeenatuur nog minder. Toen de vleugel voldoende was uitgetest en verbeterd, was het in 2009 tijd om er een pulsinstallatie aan te bevestigen. De kotters TX36 en de SL3 experimenteerden in 2009 en 2010 met deze methode. Het blijkt erg nauw te komen, want vaarsnelheid, zeestroming, bodemgesteldheid en de sterkte van de stroomstootjes moeten allemaal met elkaar in balans zijn. Op zee veranderen die omstandigheden voortdurend.Maar een visser die de kneepjes van het vissen met de pulswing beheerst, kan rekenen op een rijke en schone vangst, lage brandstofkosten en weinig ongewenste bijvangsten. Dat is de reden waarom ook de TX38 en vier schepen van de rederij Jaczon (OD1, OD17, SCH18 en SCH45) overstappen op de pulswing.

sumwing-ogb 2.jpg

Sumwing-boomkor | © Ecomare

Jackwing

De sumwing zou je ook goed een 'zweefkor' kunnen noemen. Een kor is een sleepnet. De jackwing is ook een zwevende kor, met een wat andere vorm. De V-vorm moet hier zorgen voor verminderde weerstand en stabiel zweefgedrag boven de zeebodem. De techniek is nog in het prototype-stadium, maar sommige testen zijn al goed uitgevallen.

visserij-jackwing-00-pl.jpg

Jackwing | © Ecomare, Pamela Lindeboom
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: