Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwerfvuil

Op het strand spoelen dagelijks de bewijzen aan van het gebruik van de Noordzee als afvalstort. Er zit veel glas, hout en plastic bij, maar ook papier, medicijnen en blikjes. Van alles kom je tijdens een strandwandeling tegen. Jaarlijks komt er 20 miljoen kilo zwerfvuil in de Noordzee terecht. Veel van die rommel komt van schepen. Voor de natuur is het niet zo best. Vogels, zoals de noordse stormvogel, zien bijvoorbeeld vuil voor voedsel aan en eten het op. Zeehonden en zelfs walvissen kunnen verstrikt raken in verspeelde netten en touwen.

Netten recyclen

Zeehondencrèche Pieterburen werkt samen met Groningen Seaports aan de inzameling van spooknetten. Groningen Seaports is de beheerder van de havens in Lauwersoog, Eemshaven en Delfzijl. In de havens komen containers waar vissers en anderen opgevist en overbodig netwerk in kunnen verzamelen. De Europese organisatie Waste Free Oceans begeleidt deze inzameling en de verdere verwerking. De netten gaan naar Lemvig in Denemarken, waar het bedrijf Plastix ze omsmelt en verwerkt tot onder meer kleding en surfplanken. Dit samenwerkingsproject heeft de titel 'Happy Seal'. Het is de bedoeling dat het project Happy Seal uiteindelijk zal worden 'uitgerold' naar alle Nederlandse havens. Daarbij zal samenwerking moeten worden gezocht met andere bestaande initiatieven. Duik de Noordzee Schoon en de nieuwe organisatie Noordzee Nettenvrij verzamelen ook actief spooknetten. Healthy Seas regelt de inzameling in meerdere havens, waaronder Den Oever en binnenkort Stellendam, en laat de netten recyclen in Slovenië.

Wereldwijd

Uit nieuwe berekeningen blijkt dat er in de oceanen 5.000.000.000.000 plasticdeeltjes drijven. Dat is 269.000 ton zwerfvuil. Als gevolg van oceaanstromingen en de wind concentreren de grote stukken zwerfvuil zich in een aantal grote kolken midden tussen de continenten. Bij de weblinks vind je een link naar een kaart. Bij de polen hopen zich kleinere deeltjes op.

Pluis

Vaak vind je op het strand kluwens van fel gekleurde nylondraden. Dat is pluis. Kwasten van pluis worden door de vissers aan het uiteinde van het net vastgemaakt om ervoor te zorgen dat de netten niet te veel slijten. Er komen enorme krachten op het net te staan, dus het pluis wordt vaak van het net getrokken. Dan komt de kluwen nylon in zee terecht om daar een gevaarlijke val voor zeedieren te vormen. Urker vissers hebben in 2013 verschillende alternatieven voor nylon pluis uitgeprobeerd, maar die proeven hebben nog geen bruikbaar alternatief opgeleverd.In afwachting van werkbare alternatieven hebben tien Texelse kotters een project gestart met de inzameling van nylon pluis. Een subsidie maakt mogelijk dat de vissers een vergoeding krijgen als zij overbodig pluis aan wal inleveren.

pluis2.jpg

Pluis aan het net van een Texels pulstuig | © Ecomare, Pamela Lindeboom

Aard van het zwerfvuil

De helft van het zwerfvuil op het Nederlandse strand bestaat uit plastic, zo blijkt uit Coastwatch-onderzoek. Het meeste zwerfvuil wordt slecht afgebroken. De totale hoeveelheid neemt daardoor nog steeds toe. Zelfs als er geen nieuw afval in zee terecht zou komen, blijft het nog tientallen jaren rond drijven en aanspoelen.

afbreektijd van aangespoeld afval  
kranten paar dagen
kartonnen dozen half jaar
polyester drankflesjes 5-10 jaar
bierblikjes 50 jaar
nylon touw 100-500 jaar
polystyreen bakjes en glas meer dan 1000 jaar
bron: Coastwatch  

 

Gevaren voor dieren

Zeevogels zien plastic voor voedsel aan, vooral stormvogels eten het. Het plastic neemt de plaats in van voedsel in de maag zodat de vogel geen honger meer heeft. Daardoor eet hij te weinig. Ook kan plastic de ingewanden blokkeren of beschadigen. Verder raken vogels en andere zeedieren verstrikt in verpakkingsmateriaal, visnetten en nylon visdraad.In 2004 spoelde er op Vlieland een bultrug aan die dood was gegaan aan de gevolgen van een nylon koord om zijn nek. Ook zeehonden kunnen verstrikt raken in nylondraad of plastic, zoals de zeehond op onderstaande foto die in maart 2005 bij Ecomare werd binnengebracht. De zeehond had zware verwondingen, zweren en verlammingsverschijnselen. Hij heeft het niet gered. Zwerfvuil is ook giftig. Als kunststof in zeewater afbreekt komen de bouwstoffen, die vaak giftig zijn, vrij. Andere kuststoffen bevatten zware metalen of andere giftige toevoegingen. Bovendien verzamelen zwerfvuildeeltjes gifstoffen en ziekteverwekkende bacteriën uit het zeewater aan hun oppervlak, zodat menig stukje plastic een gevaarlijk bommetje is. In proeven is al aangetoond dat planktonorganismen daar veel last van kunnen hebben, maar het werkt ook door in de rest van de voedselketen, zoals bij garnalen en sprot.

Gevaren voor mensen

Ook voor mensen kan zwerfvuil op het strand gevaarlijk zijn. Niet zelden liggen er medicijnen of giftige stoffen tussen. Geregeld vindt men vaatjes met olie, verf of andere chemische substanties.Bij vloeibare chemische stoffen is er een risico dat wandelaars de vaten openmaken, er aan ruiken, of het vat omkeren waardoor de inhoud in het zand wegzakt.

fitis-pcd05059-injectienaald-sd2.jpg

Injectiespuit op het strand | © Ecomare, Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Bronnen van zwerfvuil

De bronnen van het zwerfvuil verschillen per seizoen. In de zomer wordt veel zwerfvuil door toeristen achtergelaten. Toch gooien de meeste mensen hun afval in of bij een vuilnisbak.Tijdens de zomermaanden proberen kustgemeenten drukbezochte stranden schoon te houden.De scheepvaart is verplicht het afval tegen betaling af te geven in een haven. Met grote hoeveelheden afval gebeurt dat meestal. Veel klein afval gaat gewild of ongewild over de muur, zoals men dat op schepen noemt. Verder komt veel afval in zee terecht als gevolg van schade, bijvoorbeeld gebroken touwen, losgeslagen netten en afgebroken hout. Vooral de zogenaamde spooknetten zijn slecht voor de natuur, omdat ze door blijven vissen.Het scheepsafval is vooral huishoudelijk afval. Lading spoelt zelden aan. Vroeger, toen er nog los stukgoed  werd vervoerd, gebeurde het regelmatig dat een deklast overboord sloeg en de goederen op de kust terecht kwamen. Maar door de introductie van het containervervoer behoren spectaculaire strandingen van scheepsladingen grotendeels tot het verleden.

Schone schijn: dodelijke ballonnen

Het ziet er feestelijk uit: een enorme wolk ballonnen die met sierlintjes en al worden opgelaten. Ze gaan enorm hoog, ze waaien weg en belanden te vaak in zee. De ballonnen zelf lijken in het water zo veel op kwallen dat zeevogels die op jacht zijn naar kwalvlooien er in gaan pikken en zo onverteerbare stukjes ballon binnen krijgen. De sierlinten verliezen in zee ook al hun feestelijkheid, daar raken zeedieren in verstrikt. Een ballonnenfeest op het land is dus niet veel anders dan een forse bijdrage aan het zwerfvuilprobleem in zee.Sinds een paar jaar zijn er eco-ballonnen verkrijgbaar. Die zijn biologisch afbreekbaar en vaak ook voorzien van linten van plantaardig materiaal. Jammer genoeg duurt de afbraak van deze ballonnen in zee toch nog heel lang, tot enkele jaren. Dat betekent dat ook deze ecoballonnen nog veel kwaad  kunnen aanrichten voordat ze zijn afgebroken.

mdb-ballon2.jpg

Ballon | © Ecomare, Marijke de Boer

Kosten van het opruimen van zwerfvuil

De kustgemeenten geven jaarlijks forse bedragen uit voor de schoonmaak van de kust. De gemeente Vlissingen bijvoorbeeld geeft meer dan 45.000 euro uit, en de schoonmaak van 10 kilometer kust bij Scheveningen kost een miljoen per jaar. Ook dijken moeten schoongehouden worden, zoals de Hondsbossche Zeewering. Om daar het overwaaien van aangespoeld vuil te voorkomen heeft het Hoogheemraadschap mensen in dienst om de dijk schoon te houden van aanspoelend afval. Het merendeel van dit vuil komt uit zee.

sn-zwerfvuil-opruimen2.jpg

Leerlingen tijdens Coastwatch | © Ecomare, Stichting de Noordzee

Beleid ten aanzien van zwerfvuil op zee

In de zogeheten haven-ontvangstinstallaties (HOI's) moeten schippers hun olie-afval en vuilnis inleveren. Alle lozingen op de Waddenzee zijn illegaal. Sinds 1991 geldt op de hele Noordzee een lozingsverbod voor vast afval. Vanaf dat jaar heeft de Noordzee voor dit type afval de MARPOL Annex V 'special area' status.

Beach cleanups

Er zijn meerdere organisaties die zich bezighouden met zwerfvuil langs de Nederlandse kust. Dat zijn bijvoorbeeld Stichting Duinbehoud, Stichting Nederland Schoon en de ANWB. De ANWB houdt elk jaar in april de landelijke Strandschoonmaakdag.Stichting de Noordzee coördineert drie projecten rond zwerfvuil. Het oudst is het Coastwatch-project, waarin schoolklassen zwerfvuil ruimen en analyseren. In het MyBeachproject adopteren strandgebruikers een stuk strand en houden dat zo veel mogelijk schoon. Het nieuwste project is de jaarlijkse Beach Clean Up Tour, waarin vrijwilligers in etappes het hele Nederlandse strand opruimen.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën