Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting de Noordzee

Stichting De Noordzee werd in 1978 opgericht (onder de naam Werkgroep Noordzee) door verschillende grote Nederlandse milieuorganisaties om de kennis en expertise op zeegebied bij elkaar te brengen en te mobiliseren. De Stichting De Noordzee functioneert als een netwerkorganisatie waar inhoudelijk deskundigen zich kunnen aansluiten. De Stichting De Noordzee streeft naar een integrale benadering van de Noordzeeproblematiek. Eén van de doelen van de stichting is het op gang brengen van een zinvolle dialoog tussen milieu-organisaties en de gebruikers van de Noordzee (onder andere visserij, offshore, scheepvaart en toerisme) voor een duurzaam gebruik van de Noordzee.

Marien Forum

De Werkgroep Noordzee organiseerde bijvoorbeeld ronde tafelgesprekken onder de naam "Marien Forum". In 1996-97 werden onder andere Marien Forum bijeenkomsten georganiseerd over ongewenste bijvangsten in de boomkorvisserij, de mogelijkheden en belemmeringen van TBT-vrije verf in de veerboot-sector, over de juridische aspecten van een afgifteplicht van scheepsafval in havens en over milieuzorg op zeevaartscholen.In 1999 werden Marien Forum bijeenkomsten georganiseerd over de herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid, over niet-toxische lipofiele stoffen (en het gevaar voor vogels), en over afvalbeheersplannen voor de scheepvaart.

Noordzeebeleid

Vanwege de integrale benadering, beschikbare kennis en expertise, de nauwe banden met andere milieuorganisaties en de participatie in nationale en internationale overlegorganen, heeft Stichting De Noordzee de mogelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan het (internationale) Noordzeebeleid en de bescherming van het mariene milieu in het algemeen. De Werkgroep is ook nauw betrokken bij Seas at Risk. Dit is een Europese federatie van milieuorganisaties die zich inzetten voor bescherming van de (Noord-)zee.Een tweede voorbeeld van internationaal beleidswerk is dat de Werkgroep de waarnemerszetel van Friends of the Earth International verzorgt binnen de IMO (International Maritime Organisation) in London. Het IMO is het orgaan van de Verenigde Naties dat alles regelt op het gebied van veiligheid en milieu voor de scheepvaart.

Project Coastwatch

Binnen Stichting De Noordzee neemt Coastwatch een apart plaats in. Coastwatch is een bijzonder milieu-educatief project voor het Voortgezet Onderwijs. Het project levert een schat aan onderzoeksgegevens op die onder meer worden gebruikt door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat als monitoring instrument en indicator van kustvervuiling.

Organisatie

Stichting De Noordzee is gevestigd in Utrecht. De organisatie bestaat uit achttien medewerkers en een netwerk van bij de Noordzee betrokken wetenschappers en beleidsmakers. De organisatie biedt de mogelijkheid aan goed gekwalificeerde hbo-ers en academici om hun expertise te vergroten en hun netwerk uit te breiden. Participatie op vrijwillige basis in de activiteiten van de organisatie betekent een unieke kans om kennis, ervaring en contacten op te doen die normaal moeilijk bereikbaar zijn.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën