Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordse stormvogel

Er vliegen het hele jaar noordse stormvogels boven de Noordzee. Je moet de zee op om ze te zien, of op bezoek gaan bij de broedkolonies in Noord-Engeland. Als ze op de Nederlandse stranden verzeild raken komt dat door een storm, of ze zijn slachtoffer geworden van olie of zwerfvuil. Hun snavel is sterk en heeft een gebogen punt waarmee ze stukjes van prooien kunnen aftrekken. Ze eten zo ongeveer alles wat ze aan het zeeoppervlak kunnen vinden, dus ook drijvend plactic.
Namen 
la
Fulmarus glacialis
nl
noordse stormvogel
en
fulmar
fr
pétrel fulmar
de
Eissturmvogel
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
43-52 centimeter; spanwijdte 101-117 centimeter
kleur
grijs en wit, gele snavel
leeftijd
tot 44 jaar
voedsel
kleine vis (zandspiering, sprot), inktvis, kwalvlooien, garnalen, afval van de viskotters
bedreigingen
iedereen die zwerfvuil of olie in zee gooit
voortplanting
vanaf 9 jaar, 1 ei per jaar, nesten op rotswanden

Stinkende spugers

Je wilt geen ruzie krijgen met een noordse stormvogel. Hij spuugt bij gevaar een stinkende kleverige olie naar zijn belager. Deze maagolie is voor het verenkleed van een vogel net zo rampzalig als stookolie. Grote jagers stelen graag voedsel van andere zeevogels, maar ze laten een noordse stormvogel liever met rust.

Diepe duikers

Noordse stormvogels kunnen behoorlijk diep duiken, tot 10 meter. Zo jagen ze op pijlinktvissen. Pijlinktvissen leven wat dieper in de zee en komen bijna nooit aan het wateroppervlak.

mdb-noordse-stormvogel-03.jpg

Noordse stormvogel | © Ecomare, Marijke de Boer

Clown op het land, acrobaat boven zee

Noordse stormvogels zijn op het land onhandige waggelaars, maar eenmaal in de lucht zijn het geweldige vliegers. De noordse stormvogel kan met gestrekte vleugels zonder één vleugelslag lange tijd vlak over het wateroppervlak scheren. Ze zeilen op de wind met hun plankachtige vleugels.

noordse-stormvogel-2084-ogb(1).jpg

Noordse stormvogel | © Ecomare, Oscar Bos

Graadmeter in onderzoek naar zwerfvuil

Onderzoek aan de noordse stormvogel wordt gebruikt om te achterhalen hoeveel zwerfvuil er in de Noordzee drijft. Bij IMARES op Texel worden daarom de maaginhoud van dode vogels onderzocht. Van de 294 stormvogels die zijn bekeken in 2002 en 2003 bleek 98% van de dieren plastic in de maag te hebben: gemiddeld 32 stukjes per vogel. Het Nederlandse deel van de Noordzee is het meest vervuild, hier hebben de vogels gemiddeld 50 stukjes plastic in hun maag terwijl dat in Schotland de helft is. Lang werd gedacht dat de vogels er lang over deden om het plastic in hun magen te verteren. Maar nieuw onderzoek toont aan dat de vogels het heel snel vermalen tot kleine deeltjes en die weer uitpoepen. En dat is niet zo best. De giftige stoffen uit het plastic blijven namelijk in de darmen hangen. De noordse stormvogels komen zo met veel giftige stoffen in aanraking. Daarnaast komen de uitgepoepte kleine stukjes plastic weer in de natuur terecht. Doordat de vogels over grote afstanden vliegen, kunnen de plastics zo over een groot gebied verspreid raken.

zwerfvuil stormvogel.jpg

Noordse stormvogel met zwerfvuil | © Ecomare, Salko de Wolf

Verspreiding en habitat

Buiten het broedseizoen vind je ze alleen op zee.

k-noordse-stormvogel-NL.jpg

Verspreiding noordse stormvogel | © Ecomare, Bert van Rees

Bescherming

  • Nederland: Flora- en Faunawet
  • Internationaal: conventie van Bern

stormvogel.jpg

Noordse stormvogel | © Ecomare, Foto Fitis
Hollandse kust

Gespot op de Noordzee

In de nazomer verblijven rond 100.000 noordse stormvogels op het Nederlandse deel van de Noordzee. Volgens een ruwe schatting is dat bijna 3% van de Noord-Atlantische populatie.

Noordse stormvogels | © Ecomare, Marijke de Boer

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.04.15