Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeeraket

Het leven op het strand is hard voor een plant, maar zeeraket kan er overleven. In de zeereep, de eerste duinenrij, en op het strand kom je hem vaak tegen. Zijn bladeren lijken op die van vetplanten. Opvallend zijn ook de lila, soms witte, bloemen. Hij leeft op ondergestoven dode planten en dieren. De afbraak daarvan levert de voedingsstoffen op die zeeraket nodig heeft. Op het strand groeit zeeraket - net zoals biestarwegras - dan ook meestal op het vloedmerk. Beide planten houden zand vast. Dat kan het begin zijn van een nieuw duintje.

Namen 
la
Cakile maritima
nl
Zeeraket
en
European searocket
fr
roquette de mer
de
Europäischer Meersenf
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
plant: 10-60 centimeters hoog; bloem: 1 centimeter; zaaddoos: 1-3 centimeter
kleur
bloem: wit of paars; vrucht: kurkbruin
bloeitijd
juni-oktober
bestuiving
via insecten
voortplanting
zaad/plant verspreidt zich via water en wind
verspreiding
langs alle Europese kusten
behoort tot
kruisbloemenfamilie

Duinenvormer

Kiemplantjes van zeeraket vind je het hoogstrand, tussen de vloedlijn en de duin- of dijkvoet. Deze vlezige eenjarige plant is uitzonderlijk goed aangepast aan het leven op deze onherbergzame plek. Zeeraket kan zout en wat bedekking met zand verdragen, en heeft genoeg aan wat ondergestoven vloedmerkmateriaal (zoals zeewier) om te kiemen. De plant heeft vlezige bladen en vormt roze bloemen in het zomerhalfjaar. De zaden, met duizenden gevormd in het najaar, verspreiden zich vooral via zeestromingen, en kiemen pas na een koudere periode. April is normaliter de topmaand voor dit kiemingsproces, bij zandtemperaturen van 10 tot 30°C.

fitis-zeeraket-kiemplantje-1-sd_800px.jpg

Zeeraket, kiemplantje | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Iet, wiet, waait, is eerlijk weg

De plant heeft een wat ongewone methode om zich te verspreiden. Hij doet dit niet door zijn zaad te laten verspreiden, maar de gehele plant zelf. Die sterft in de herfst af, waait weg en belandt ergens waar de zaden kunnen ontkiemen. Dit mechanisme zie je in warmere sferen ook vaak bij woestijnplanten.

Het leven op zeeraket

Er is een kever die gespecialiseerd is in het leven op zeeraket, de aardvlo Psylliodes marcida. Deze aardvlooien zijn heel klein, slechts 2-3 mm groot, maar hebben sterk gespierde achterpoten om goed te kunnen springen.

Hollandse kust

In Nederland was zeeraket een algemene plant langs de Noordzeekust, maar door kustafslag is de plant zeldzamer geworden. Na afsluiting van de Zuiderzee heeft de plant zich op sommige plekken langs het IJsselmeer weten te handhaven. Hier en daar komt zeeraket ook voor op opgespoten terreinen.

Vlaamse kust

Ook aan de Vlaamse kust komt zeeraket voor. Daar waar het strand breed genoeg is en weinig betreding is of strandwerken (mechanische reiniging, nivellering) wordt uitgevoerd, kiemen de plantjes weeldig.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 – Laatst bijgewerkt: 2018.08.02
Mediagalerij

Aardvlo op zeeraket | © Ecomare

Zeeraket | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Zeeraket | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Zeeraket, lila bloemen | © Ecomare

Zeeraket | © Misjel Decleer