Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheer van de zeereep

De zeereep is de duinenrij die langs het strand ligt. Na een storm is soms een heel stuk van de zeereep afgeslagen. Dit zand ligt dan op het strand en wordt meestal door de wind vanzelf weer teruggeblazen naar de duinen. De zeereep is heel belangrijk voor de kustverdediging. Mensen proberen daarom altijd in de zeereep het zand vast te leggen. Dat doen ze door rietschermen te plaatsen en helm te planten. Je mag ook bijna nergens in de zeereep lopen, om verstuiven te voorkomen. Zandsuppleties op het strand beschermen de zeereep en zorgen voor aanvoer van extra zand.

Kerven in de zeereep

Door het vastleggen van stuivend zand met rietschermen en helm is de zeereep vaak een rechte stuifdijk geworden, zonder hoge pieken en diepe dalen. Dat was vroeger niet zo. Op oude schilderijen is dat goed te zien. Vroeger had je ook veel duinvalleien die bij stormvloeden regelmatig onder water liepen. Hierdoor was daar een brakwatermilieu met unieke planten en dieren, dat nu vrijwel verdwenen zijn. Daarom hebben mensen op een paar plaatsen langs de kust, waar de veiligheid het toeliet, gaten in de zeereep gemaakt. Voorbeelden zijn de Kerf tussen Bergen en Schoorl, en de Strandvlakte op Schiermonnikoog.

08-11-137-kerf2.jpg

Kerf in de zeereep | © Ecomare, Salko de Wolf

Riet- en takkenschermen

Rietschermen aan de voet van de duinen vangen stuifzand op, dat van het strand naar de duinen waait. Het zorgt er ook voor dat het zand van het duin op zijn plaats blijft. Behalve riet worden ook wel lange dunne takken gebruikt. Als het duin hoog genoeg is om zoetwater vast te houden, wordt er helm geplant. Dat gaat het beste in de winter, bij nat weer.

Helm aanplanten

Helm remt de wind af, zodat het stuivende zand achter de halmen neervalt. Helm kan goed tegen de wind en het zilte stuifzand. Daarom plant men helm op plekken waar het duin versterkt moet worden. Het groeit verder uit in het voedselrijke, stuivende zand, zodat de zeereep steeds hoger wordt.

Duinvoetverdedigingen

Duinvoetverdedigingen zijn dijkwerken die evenwijdig met de duinen liggen. Ze zijn vaak minder steil dan het duin zelf. Deze verdedigingen zorgen ervoor dat bij hoge waterstanden het natuurlijke duin minder snel wordt aangetast. Door verstuiving verdwijnt de duinvoetverdediging soms onder het zand en er komt begroeiing op te staan. Dan zie je er bijna niets van.

Duinen naar binnen schuiven

Wanneer de zeereep bijna instortte, schoof men tussen 1970 en 1990 de buitenste duinenrij met bulldozers in de achterliggende duinvallei. Hierdoor ontstond een groot zandlichaam. Als verdediging tegen de zee was deze methode wel goed, maar prachtige duinvalleien werden volledig verwoest. Hiertegen kwam protest. Die duinvalleien en de overgang tussen jonge en oude duinen zijn vaak bijzondere natuurgebieden. Daarom is deze methode helemaal verdwenen. Men gebruikt nu zandsuppleties om de kust te beschermen.

CC-BY-NC, VLIZ & Ecomare 2019 - Laatst bijgewerkt: