Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeekool

De dikke zaden van zeekool kunnen een maand lang rond drijven op zee, en dan ergens aanspoelen en ontkiemen. Zeekool is een blauwgroene vlezige plant. De bladeren lijken op koolbladeren, maar hebben lange stelen. De witte bloemtrossen geuren erg lekker. De stoere plant groeit op zeedijken en aan de voet van de duinen. De stengels en jonge scheuten van zeekool zijn eetbaar. Zeekool leent zich goed voor de teelt op brakke grond, waar andere tuinbouwgewassen niet gedijen. Steeds meer topkoks ontdekken de waarde van deze bijzondere 'vergeten groente'. Vanwege het zeldzame voorkomen is zeekool een beschermde plant in Nederland.

Namen 
la
Crambe maritima
nl
zeekool
en
sea kale
fr
chourbe
de
echte Meerkohl
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
plant: 30-80 centimeter; zaaddoos: 5-8 millimeter
kleur
blad: blauw-groen; bloem: wit
bloeitijd
mei-augustus
bestuiving
via insecten
voortplanting
zaad verspreidt zich via water en wind
verspreiding
langs de kusten van de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan (inclusief Noordzeegebied) en de Oostzee
behoort tot
kruisbloemenfamilie

Zilte groenten

Zeekool groeit liefst op kiezelstranden en rotskusten waar de zaden in het vloedmerk ontkiemen. Het kan tegen zoute sproei, maar wil niet regelmatig overspoeld worden door zeewater. Zeekool is één van de weinige planten die als groente kan worden geteeld op akkers met zout of brak grondwater. Dit verschijnsel kom je vaak tegen achter de zeedijk: het zeewater sijpelt dan onder de dijk door. Een boer op Texel ging in 2007 de markt op met deze groente, die hij op experimentele schaal had geteeld . Dit avontuur was -ook in culinair opzicht- een succes. Het experiment kan nu met steun van het Waddenfonds op veel grotere schaal worden voortgezet. Wellicht biedt de teelt van zeekool voor veel meer boeren met brakke grond een welkome aanvulling in de bedrijfsvoering. In Engeland teelt men zeekool al veel langer als groente. Het zijn de stengels die gegeten worden. Zeekool is rijk aan vitamine C, minerale zouten, zwavel en jodium. De bladeren zelf werden vroeger gebruikt om wonden te helen. De zaden dienden als wormkuur.

fitis-zeekool-sd_800px.jpg

Zeekool | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl
Waddengebied

Zeekool komt alsmaar vaker voor op de dijken van de waddeneilanden.

Hollandse kust

Oorspronkelijk komt zeekool van de kusten van Noordwest-Frankrijk en de Britse Eilanden. Sinds 1935 komt zeekool ook voor in Nederland. Nadat de eerste plant op Schouwen gevonden werd duurde het lang voordat de soort zich verder uitbreidde maar nu vind je ze op steeds meer plaatsen. De basaltblokken van de zeedijken vormen een goed leefgebied. De Afsluitdijk is een rijke vindplaats voor wilde zeekool in Nederland.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 – Laatst bijgewerkt: 2015.06.08
Mediagalerij

Zeekool detail | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Zeekool | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl