Overslaan en naar de inhoud gaan

Heilbot

Heilbotten zijn de grootste platvissen die er zijn. Ze kunnen zo'n 4 meter lang worden. Beide ogen zitten aan de rechterkant van het lichaam. In tegenstelling tot andere platvissen wagen heilbotten zich weleens van de zeebodem om in de waterkolom naar eten te zoeken. Vroeger werden er veel heilbotten gevangen in de Noordelijke Noordzee, maar daar zijn ze nu bijna helemaal verdwenen als gevolg van overbevissing. Levertraan, het beruchte spul dat kinderen vroeger dagelijks moesten innemen omdat het vitamine D bevat, is olie uit de lever van de heilbot of kabeljauw.
Namen 
nl
heilbot
la
Hippoglossus hippoglossus
en
halibut
fr
flétan
de
weißer Heilbutt
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
maximaal 4.7 meter
gewicht
maximaal 320 kilogram
kleur
bovenzijde donker grijs-bruin, onderzijde wit
leeftijd
tot 50 jaar
voedsel
kreeften, krabben, inktvis maar vooral vis
voortbeweging
zwemmen
vijanden
mensen (visserij)
voortplanting
traag

Reuzen onder de platvissen

Eind februari 2000 ving een Deense visser in het Skagerak een heilbot met een lengte van ruim 2 meter lengte en een gewicht van 107 kilo. De vis werd op de visafslag Lauwersoog verkocht voor bijna 1364 euro. In april 2002 werd zelfs een heilbot van 157 kilo aangevoerd. Dit zijn uitzonderlijke exemplaren, het aanvoeren van een heilbot van 30 kilo is tegenwoordig al een bijzondere gebeurtenis.

Verspreiding en leefgebied

Heilbotten zijn trekkende bodemvissen van de diepere, koude kustzeeën van de noordelijke Atlantische Oceaan. Langs de Nederlandse kust zijn ze heel zeldzaam en worden alleen jonge exemplaren gezien.

Menu

Volwassen heilbotten eten voornamelijk vis, zoals kabeljauwachtigen. Jongere dieren eten ook wel kreeftachtigen en inktvis. In 2012 kreeg de bemanning van de kotter GO-29 ruim vijf mijl uit de kust van Katwijk een heilbot in het net die zijn maag had volgegeten met schar.

15619-heilbot-1200.png

Heilbot op ijs | © Misjel Decleer – marinespecies.org

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.29