

Schar als consumptie
De reden waarom schar in Nederland niet veel wordt gegeten is onbekend, het is een smakelijke vis. Vanaf de negentiger jaren ontstond er toch een markt voor scharfilet. Japanners bleken dol te zijn op deze vis. De vissen worden in Nederland gefileerd en ingevroren, waarna de filet naar Japan gevlogen wordt voor de verkoop. In de eerste helft van 2013 werd bijna 2 miljoen kilogram schar bij de Nederlandse visafslagen aangeland. In Engeland wordt schar of wijting, samen met frites, zout en azijn, verkocht als 'fish and chips'.
Verspreiding
Schar komt algemeen voor langs de Nederlandse kust. Verder kan de vis gevonden worden langs de kusten van de Atlantische Oceaan ten noorden van Spanje, de Noordzee en de zuidelijke Oostzee. De Waddenzee is een belangrijke kinderkamer voor de schar.
kaart-schar.jpg

Recordgrootte
Scharren worden over het algemeen niet zo groot. Het record stond jarenlang op 42 centimeter. In 2012 werd dit record verbroken. Op de visafslag in Lauwersoog werd een schar ontdekt van 47,8 centimeter. toch bijna een halve meter! De schar was gevangen door het vissersschip UK64 op de Monkeybank, in het Engelse deel van de Noordzee.