Veel mensen kennen Rottumerplaat als het eiland waar in 1971 twee Nederlandse schrijvers, Godfried Bomans en Jan Wolkers, na elkaar een paar weken verbleven, met elke dag een uurtje radiocontact als enige band met de rest van de wereld. De heren reageerden totaal verschillend op de natuur waaraan ze tijdelijk waren overgeleverd. Bomans raakte de kluts kwijt en Wolkers werd voor altijd waddenmens.
Ontstaan
rottumerplaat-3459-ogb.jpg

Vanaf 1833 ontstond ten westen van Rottumeroog een zandplaat. Omstreeks 1860 was die zo groot en zo hoog, dat er duintjes op kwamen. het nieuwe eiland kreeg de naam Rottumerplaat. Na 1950 werd er een stuifdijk gemaakt op Rottumerplaat, door Rijkswaterstaat. Die dijk werd aangelegd omdat er plannen waren om van Rottumerplaat een werkeiland te maken voor inpoldering van de Waddenzee. Het eiland had begin 2000 een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare.
Natuur
Rottumerplaat is een belangrijk rust- en voedselgebied voor vogels van strandvlakten: drieteenstrandloper, bonte strandloper en strandplevier. Op Rottumerplaat en Rottumeroog broeden ook grote aantallen kustvogels: eidereend, bergeend, noordse stern, visdief, dwergstern en bontbekplevier. De grote stern vestigde zich in 1996 als broedvogel op Rottumerplaat. In 1998 waren er 2335 paartjes van deze vrij zeldzame vogel. Beide eilanden en de wadplaten ten zuiden ervan zijn natuurgebieden. Rottumerplaat is het gehele jaar gesloten voor publiek. Van 25 april tot 18 augustus is er bewaking. Er staan twee gebouwen: het drenkelingenhuis en een gebouw van Staatsbosbeheer. Daar verblijven de bewakers en de vrijwilligers die bij hoge uitzondering op het eiland mogen verblijven om de natuur te inventariseren.
Referentiegebied
Rottumerplaat, Rottumeroog en het wad ten zuiden ervan zijn vanaf 2005 een referentiegebied voor de Waddenzee, waar geen visserij is. De natuurlijke ontwikkeling wordt jaarlijks onderzocht. Elke vijf jaar kijken biologen dan of het gebied zich anders ontwikkelt dan de rest van de Waddenzee.