
In de 16e eeuw lag Rottumeroog op de plaats waar nu Rottumerplaat ligt. Toen heette het Rottum en het eiland was 9 tot 10 kilometer lang. Tot 1965 woonde op het eiland een voogd met zijn gezin, de familie Toxopeus. Rottumeroog is nu nog circa 250 hectare groot. Het eiland kalfde steeds meer af en zou te zijner tijd verdwijnen in de Westereems, zo werd gedacht. Vrijwilligers hebben dit proces zo lang mogelijk gerekt. Maar in 2002 zijn alle maatregelen ter bescherming van de kust gestopt.
Gas
rot.jpg

De NAM mag ten zuiden van Rottumeroog en Rottumerplaat geen activiteiten ondernemen. Het winnen van de gasvoorraden die in de buurt van de eilanden in de grond zitten zal vanaf de Noordzee moeten gebeuren.
Losgelaten
lig.jpg

Het eiland is na 13 jaar zonder kustbeheer niet in zee verdwenen. Het verandert, en het verplaatst zich, maar het blijft vrijwel even groot. Bepalend daarin is dat er om het eiland een grote beschermende zandbank ligt. Dit komt grotendeels door de duindoorbraak, of 'washover'. Deze raakte na de doorbraak van de oude stuifdijk begroeid met pionierplanten, maar wordt ook weer tijdens stormen gevuld met vers zand.