Zeeraket
Duinenvormer
Kiemplantjes van zeeraket vind je het hoogstrand, tussen de vloedlijn en de duin- of dijkvoet. Deze vlezige eenjarige plant is uitzonderlijk goed aangepast aan het leven op deze onherbergzame plek. Zeeraket kan zout en wat bedekking met zand verdragen, en heeft genoeg aan wat ondergestoven vloedmerkmateriaal (zoals zeewier) om te kiemen. De plant heeft vlezige bladen en vormt roze bloemen in het zomerhalfjaar. De zaden, met duizenden gevormd in het najaar, verspreiden zich vooral via zeestromingen, en kiemen pas na een koudere periode. April is normaliter de topmaand voor dit kiemingsproces, bij zandtemperaturen van 10 tot 30°C.
fitis-zeeraket-kiemplantje-1-sd_800px.jpg
Iet, wiet, waait, is eerlijk weg
De plant heeft een wat ongewone methode om zich te verspreiden. Hij doet dit niet door zijn zaad te laten verspreiden, maar de gehele plant zelf. Die sterft in de herfst af, waait weg en belandt ergens waar de zaden kunnen ontkiemen. Dit mechanisme zie je in warmere sferen ook vaak bij woestijnplanten.
pcd04083-zeeraket.jpg
Het leven op zeeraket
Er is een kever die gespecialiseerd is in het leven op zeeraket, de aardvlo Psylliodes marcida. Deze aardvlooien zijn heel klein, slechts 2-3 mm groot, maar hebben sterk gespierde achterpoten om goed te kunnen springen.