Zeekat
Kleurkunstenaars
Zeekatten zijn kleurkunstenaars. Ze nemen met groot gemak de kleur van de omgeving aan. Ze gebruiken snelle kleurwisselingen tijdens gevechten, de balts en de paring. Het schouwspel van paaiende inktvissen in de Oosterschelde is daardoor heel bijzonder. Jaarlijks komen hier heel veel duikers op af.
zeekat-2009-1-sd.jpg
Zeeschuim
Het skelet van zeekatten ziet er bijzonder uit. Het is het rugschild van deze dieren en als ze doodgaan is het het enige dat overblijft. Wanneer je langs het strand loopt kun je vaak aangespoelde rugschilden vinden. De meeste mensen kennen het als zeeschuim dat in vogelkooien wordt gehangen. De vogels zijn er dol op. Het schild van een zeekat is zacht en vogels kunnen de kalk er makkelijk af pikken. Door de extra kalk leggen ze stevige eitjes.
rugschild-zeekat.jpg
Zeekatten in gevangenschap
In 2007 kwam er in de netten van de vissersboot TX34 iets bijzonders mee: eieren van een zeekat. In Ecomare kwamen deze eieren uit. De jonge zeekatjes kregen levende garnaaltjes als voer. Zeekatten jagen anders dan pijlinktvissen. Een zeekat beloert zijn prooi, zwemt vervolgens langzaam naar voren en pakt de prooi met beide lange vangarmen op. Dat was allemaal goed te zien. Toen de zeekatten groot genoeg waren, werden ze naar de aquariumzaal gebracht, waar het publiek ze kon bewonderen. Hier bleek dat zeekatten echt heel slecht tegen stress kunnen. In de drukte hielden ze het niet lang uit. Daarom zijn ze daar gauw weer weggehaald.
eieren-sepia-zeekat-2009-sd.jpg
Zeekat en de visserij
Sinds 1965 is de hoeveelheid zeekatten in de Noordzee afgenomen. Dit wordt toegeschreven aan de opkomst van de boomkorvisserij met wekkerkettingen. Zeekatten trekken jaarlijks massaal van de Noordzee de Oosterschelde in om er te paren. Het paringsritueel wordt in Zeeland elk jaar door honderden duikers bekeken. Na het afzetten van de eieren sterven de volwassen dieren. In de paaitijd van de zeekat staat de Oosterschelde vol met netten om paling en kreeft te vangen. Hierdoor sterven sommige zeekatten voordat ze zich kunnen voortplanten. Duikers en vissers hebben er in de Oosterschelde voor gezorgd dat de paaiende zeekatten hun eieren beter kwijt kunnen. Rond de kreeftennetten worden extra touwen gespannen, speciaal voor de inktviseieren. Wilgentenen rekjes worden als schuilplaats in de bodem verankerd. En tenslotte worden alle duikers opgeroepen om geen zeekatten meer los te snijden. Dat heeft immers geen zin omdat de dieren sterven nadat ze hun eieren hebben afgezet.