Land en bodem
Afval
Stranden wereldwijd zijn bevuild met plastiek, metaal, rubber, glas, papier, textiel, hout, bouwmaterialen of zelfs gevaarlijke stoffen. Aan blik of gebroken glas, dat verborgen ligt in het zand, kunnen blootvoetse badgasten zich pijnlijk verwonden.
In sommige gebieden, vindt men nog steeds prikkeldraad en betonnen blokken terug op stranden als overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog.
Land en Bodem_Oostende 5-08 (3)_Leontien_Dewulf.JPG
Marien afval bestaat voor 80% uit afval afkomstig van activiteiten op het land. De scheepvaart, visserijen, aquaculturen en olieplatformen dragen echter ook nog veel bij tot het aangespoelde afval op onze stranden.
Oostende 8-08 (3).JPG
Natuurlijke materialen
Dood organisch materiaal, zoals schelpen kunnen pijnlijk zijn wanneer je er blootvoets op trapt. Amerikaanse zwaardscheden of Japanse oesters zijn typische voorbeelden.
Takken van bomen belanden vaak in de oceaan waarna ze naar andere kusten drijven en eventueel aanspoelen.
PIXABAY_razor clam Creative Commons CC.jpg
Natuurlijk landvormen
Op rotsachtige stranden kunnen allerlei gevaren schuilen. Onregelmatige rotsen en stenen kunnen ervoor zorgen dat je je evenwicht verliest. Aan de andere kant kunnen egale stenen glad zijn. Zeker als ze begroeid zijn met algen die soms niet goed zichtbaar zijn in geval van microalgen.
Voor surfers zijn riffen en rotsachtige onderwaterstructuren 2,6 keer gevaarlijker dan zandige bodems.
Bij kliffen is het meest voor de hand liggende gevaar dat je er van af kan vallen. Let dus steeds goed op aan de randen. Terwijl het loskomen en naar beneden vallen van gesteenten op het strand ook een niet te verwaarlozen gevaar vormt.
De Noordzeekusten worden gekenmerkt door troebel water. Hierdoor is het moeilijk om de zeebodem of eventuele onregelmatige structuren onderwater waar te nemen. De kans bestaat dat je je evenwicht verliest in deze omstandigheden waardoor je makkelijker aan zeestromingen onderdanig bent.
Land en Bodem_USA 2006 (29)_NathalieK.jpg
IMG_9439.JPG
Hoe problemen vermijden?
Bescherm jezelf tegen het afval door sandalen of waterschoenen te dragen.
In sommige landen worden stranden regelmatig opgeruimd. Zoek deze stranden op.
Wanneer je naar rotsachtige stranden of plaatsen met kliffen gaat, volg dan steeds de lokale aanwijzingen en bekijk de informatieborden. Betreed nooit een verboden toegang gebied omwille van het gevaar voor vallende gesteenten en verzakkingen.
Duik niet in het water en ren niet vanaf het strand de zee in. Zelfs niet op een zandstrand, en zeker niet bij troebel water.
Blijf in bewaakte strandzones zodat je snel eerste hulp kan zoeken in geval van verwondingen.
Wat te doen bij problemen?
- Afhankelijk van de opgelopen wonden, ga zo snel mogelijk op zoek naar eerste hulp.
- Spoel lichte verwondingen steeds goed uit en ontsmet ze.