Constructies
Zeedijken
Zeedijken zijn stenen of betonnen constructies, door de mens aangelegd ter hoogte van en evenwijdig aan de kustlijn. De zeedijk moet de erachter gelegen gebouwen en stad beschermen, maar in toeristische locaties dient de zeedijk ook als wandelpromenade.
42824_toeristen_VLIZ-Tineke-Seys_1200.jpg
Strandhoofden
Strandhoofden worden loodrecht op de kustlijn gebouwd, en verminderen zo de erosie en zandverplaatsingen op zandstranden. In de volksmond vaak golfbrekers genoemd, maar golven breken ze niet.
42141_strandhoofd_TinekeSeys.jpg
Golfbrekers, havendammen en de pier
Golfbrekers worden in zee gebouwd, vaak nabij haveninhammen. Ze liggen parallel aan de kustlijn en dienen om de aanrollende golven te breken. Havendammen of -hoofden worden gebouwd ter hoogte van riviermondingen of haveninhammen om deze stabiel te houden. Andere constructies, zoals pieren, hebben vooral toeristische doelen.
Leontien9.jpg
Leontien4.jpg
Wat is het risico?
Al deze constructies kunnen mogelijks gevaarlijk zijn voor toeristen, zowel voor mensen die op de structuren wandelen, als voor mensen die baden in de nabijheid van deze constructies.
Boven de waterlijn kunnen de constructies nat en glad zijn door de aangroei van zeewieren. Wandelaars kunnen makkelijk uitglijden en vallen waarbij ze zich verwonden, of erger, in het water vallen.
Onder de waterlijn kunnen zwemmers door zeestromingen en golven tegen deze constructies worden geduwd. Dit kan leiden tot kneuzingen of breuken van de ledematen, wervelkolom, nek of hoofd waardoor een verhoogde kans op verdrinken ontstaat. Als het water daarenboven koud is, bestaat de kans daarenboven op ‘cold shock’ of onderkoeling.
structuren_DSC04528_NathalieDH.JPG
Constructies in het getijdengebied zijn vaak begroeid met zeepokken, oesters, mosselen en andere organismen. De scherpe schelpen veroorzaken pijnlijke schaaf- en snijwonden, als mensen erop vallen.
In de omgeving van constructies in zee komen vaak muistromen voor. Deze stromingen zijn extra gevaarlijk voor baders en zwemmers omdat ze zeewaarts gericht zijn, weg van de kust.
PIXABAY_barnacles Creative Commons CC.jpg
Voorkomen & cijfers
Zowel zeedijken als strandhoofden zijn kenmerkend voor zandstranden in dichtbevolkte kustgebieden, zoals aan de Belgische en Nederlandse kust.
42864_haven-oostende_EvyCopejans.jpg
Hoe problemen vermijden?
Ga nooit het water in vanaf een kunstmatige constructie. De stromingen rond het bouwwerk kunnen immers gevaarlijk zijn. Als je erop gaat wandelen, controleer dan altijd of ze niet te nat of te glad zijn, en blijf weg van de randen.
Zorg ervoor dat je tijdens het baden afstand houdt van de kunstmatige bouwwerken en steeds in de bewaakte zones blijft. Veilige badzones zijn vaak afgebakend door vlaggen of boeien, naargelang het land of de regio.
Spring nooit van een brug of pier om het water in te duiken, en al zeker niet met het hoofd vooruit. Je hebt geen idee hoe diep het water er is, en of er zich onderwater eventueel obstakels bevinden. Je zou bovendien in gevaar kunnen komen door de stromingen die gepaard gaan met de constructies waar je van af sprong.
Wikipedia_800px-BrightonGroynes5890 CC.JPG
Wat te doen bij problemen?
- Ga zo snel mogelijk op zoek naar eerste hulp wanneer iemand zich heeft verwond.
- In geval van lichte schaaf- en snijwonden is het belangrijk deze goed te reinigen en te ontsmetten.
- Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijke gevaren die stromingen en koud water met zich meebrengen en wat je moet doen indien je van een strandhoofd, havendam, of andere constructie in het water valt.
Regionale infromatie
België
In België is zwemmen in zee in principe verboden, tenzij het anders is aangegeven. Alleen op bewaakte stranden mag je het water in. Badzones worden aangeduid met boeien en de toestemming om te zwemmen wordt aangegeven met gekleurde vlaggen (afhankelijk van het weer en de wateromstandigheden).
Nederland
In Nederland is het zwemmen in oppervlaktewater altijd op eigen risico. Daarom is het erg belangrijk iets te weten over de bedreigingen waarmee je in aanraking kunt komen. Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt. In Den Haag is het ook bij wet verboden om vanaf een strandhoofd of pier de zee in te gaan.