
Ameland heeft maar liefst 8 musea. Het grootste is het Natuurcentrum Ameland bij Nes. Verder zijn op het eiland te vinden: het Reddingsmuseum Abraham Fock, het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager , het Landbouw- en Juttersmuseum, de Mosterd- en Korenmolen 'De Verwachting', het Brandspuithuuske Ameland en de Vuurtoren. Sinds 2007 is museumhaven Zeemanshoop aan het rijtje toegevoegd. Hier liggen zo'n 8 historische Nederlandse reddingsboten.
Abraham Fock
Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist meebeleven: de lancering van de Amelander paardenreddingboot 'Abraham Fock'. Tien stoere paarden trekken de boot met donderend geweld van het museum naar het strand en door de branding in zee. Het is een gebeurtenis die herinnert aan vroegere tijden. Als er nu echt een schip in nood is vaart de moderne reddingboot Johannes Frederik met hoge snelheid de haven van het eiland uit.
De geschiedenis van het Amelander reddingswezen ontdek je in het Reddingsmuseum 'Abraham Fock'. Hier was tot 1988 het Reddingsstation Hollum van de Koninklijke Noord- en Zuidhollandse Reddingsmaatschappij (KNZHRM) gevestigd. Van hier werd de reddingboot door tien paarden naar zee gebracht. In 1988 ligt in de Ballumerbocht een nieuwe reddingsboot: de Johannes Frederik. Er werd een Stichting Paardenreddingboot Ameland opgericht. Daarmee is voorkomen dat een traditie van 160 jaar zou verdwijnen.
Het is een unieke belevenis om de paardenreddingboot vanuit het museum met donderend geweld uit te zien gaan. Na het sein van de stoomfluit verzamelen bemanning en voerlieden zich in het boothuis. De reddingsboot wordt door tien paarden naar het strand gebracht en in het water getrokken. De samenwerking tussen mens en paard zal u lang bijblijven. Zo werd tot 1988 op Ameland het reddingswerk uitgevoerd.
Ame-reddingsboot-1_HR.jpg

Brandspuithuuske Ameland
Rond 1913 hadden alle vier de dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes waren bergplaats voor de brandspuiten. Het brandspuithuuske in Nes is bewaard gebleven. Het gerestaureerde gebouwtje met inhoud is een monument. Het is vrij toegankelijk.
brandhuuske900x300.a2e43e62.jpg

Landbouw- en juttersmuseum
Het lijkt romantisch, maar het was één grote strijd om het bestaan; het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er uitzag ontdek je in het landbouw-Juttersmuseum 'Swartwoude'. Uit de naam blijkt al dat het hier ook over jutters gaat. Het in 1992 geopende museum wordt beheerd door Stichting "De Ouwe Pôlle".
De meeste Amelander boeren combineerden hun vak met dat van visser, jager en jutter. Naast het museum ligt een scheepswrak. Als een echte jutter ga je op zoek naar mysterieuze strandvondsten. In de zomermaanden kun je een rondrit maken met een Jan Plezier (paard en wagen) door de Amelander polder. Het museumcomplex bestaat uit twee gebouwen: een boerderij uit 1700 en een nieuwe tentoonstellingsruimte.
Niets toepasselijker tijdens een vakantie op Ameland dan een rondrit met de 'Jan Plezier' door de polders. De Jan Plezier is een echt gezelschapsrijtuig. In de 19e eeuw werd de door één paard getrokken brik veel gebruikt voor feesttochten, schoolreisjes en familiepartijen. Tijdens de tocht zal de koetsier u over velerlei zaken informeren. Op Oost-Ameland is de agrarische tak altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest.
Ame-ouwe-polle_HR.jpg

Mosterd- en korenmolen 'De Verwachting'
Het oude maar oersterke hout, de wind en een ingenieus mechaniek, met elkaar zorgen ze ervoor dat een molen maalt. Hoe dat gebeurt ontdek je tijdens een rondleiding in de Amelander Molens. Molen 'De Verwachting' is een bijzondere molen omdat hier naast graan ook mosterdzaad gemalen wordt. De mosterdmakers geven demonstraties in de mosterdmakerij. In de molenwinkel is uiteraard meel en mosterd te koop. Met molen 'De Phenix' in Nes maak je op een muzikale wijze kennis, door middel van een discman-rondleiding.
fitis-ameland-_01_800px.jpg

Cultuur-historisch museum Sorgdrager
Wanneer je eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont ontstaat er een eigen cultuur. Hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd ontdek je in en rond het cultuur-historisch museum 'Sorgdrager'.
In het cultuur-historisch museum 'Sorgdrager' wordt op een uitgebreide manier de Amelander cultuur in beeld gebracht. Sinds 1963 is de "commandeurswoning", in 1751 gebouwd door schipper Pieter Cornelis Sorgdrager, in gebruik als museum. De naast het "Sorgdragershuuske" gelegen boerderij hoort ook bij het museum.
De cultuur-historische wandeling gaat langs de mooiste plekjes van Hollum. Je komt langs commandeurswoningen uit de tijd van de walvisvaart, de oude hervormde kerk, de begraafplaats met de vele oude grafzerken, de visafslag, de "kakebienen": walvisbotten die als trofee in de tuintjes staan, en het oudste huis van Hollum. De gids vertelt over verleden en heden van Hollum.
Vuurtoren Ameland
De Amelander vuurtoren is een imposante verschijning. Hij is in 1880 gebouwd, roodwit gekleurd, en helemaal van gietijzer. Sinds 2005 is er geen vuurtorenwachter meer, maar de toren is nu wel open voor publiek. De karakteristieke lichtbundels laten nog steeds hun stralen over het eiland schijnen. De voormalige vuurtorenwachter ontvangt nu de bezoekers en vertelt boeiende verhalen over de kustwachtgeschiedenis.
Bovenliggende categorieën
Paardenreddingboot 'Abraham Fock' op Ameland | © Johan Krol, archief Natuurcentrum Ameland
Reddingboot Johannes Frederik | © Johan Krol, archief Natuurcentrum Ameland
Landbouw- en juttersmuseum | © Johan Krol, archief Natuurcentrum Ameland
Vuurtoren Ameland | © Foto Fitis, Sytske Dijksen
Vuurtoren Ameland | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl