Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezichthouders op het wad

De handhaving van de regels die gelden voor de Waddenzee ligt in handen van zowel de gemeenten, de provincies als de landelijke overheid. De provincies krijgen steeds meer taken op dit gebied. Maar de landelijke overheid is vooralsnog nadrukkelijk, met meerdere inspectieschepen op de Waddenzee aanwezig. Volgens het Interprovinciaal Beleidsplan Waddenzeegebied is de vloot die zich met inspectie- en beheerstaken op de Waddenzee bezighoudt, in de afgelopen tien jaar met circa 20% kleiner geworden.

Wadden-unit van LNV

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, directies Noord en Noordwest, beschikt over drie vaartuigen die ieder ongeveer 1000 vaaruren per jaar maken. De Phoca is actief in het westelijke deel van de Waddenzee, de Krukel in het middengedeelte en de Harder in het oostelijke deel. De helft van de tijd wordt besteed aan inspectie en handhaving, vooral in het kader van de Natuurbeschermingswet; de overige tijd gaat op aan onderzoek en monitoring.De directie Visserij van het ministerie heeft twee vaartuigen voor de Waddenzee met ieder één visserijdeskundige ambtenaar aan boord. Zij beschikken niet meer over een algemene opsporingsbevoegdheid, zoals hun hierboven genoemde collega's. Ze maken wel dezelfde hoeveelheid vaaruren.

Meetdienst van RWS

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een vaarwegmarkeringsdienst, maar die vervult geen functie meer op het gebied van inspectie en handhaving. De meetdienst beschikt sinds een reorganisatie eind 1996 niet meer over aparte inspectieschepen maar over 11 vaartuigen die multifunctioneel ingezet kunnen worden met in principe altijd één medewerker aan boord met een algemene opsporingsbevoegdheid. Deze schepen zijn ongeveer 165 dagen per jaar op de Waddenzee en de Eems-Dollard aanwezig. Bij calamiteiten zijn meerdere vaartuigen inzetbaar.

Korps Landelijke Politie Diensten

Het ministerie van Justitie is in het waddengebied vertegenwoordigd via het Korps Landelijke Politie Diensten. Het overgrote deel van de inspectie- en handhavingstaken van dit corps wordt vervuld door twee schepen in Harlingen en Delfzijl, die samen 425 dagen op de Waddenzee varen. Sinds kort is daarnaast een terreinauto met een snelle trailerbare boot inzetbaar die nu ongeveer 200 dagen per jaar op de Waddenzee en het Lauwersmeer rondvaart. Het totaal aantal beschikbare uren voor inspectie en handhaving komt daarmee op ongeveer 19.000, verdeeld over 30 personen.

Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft nog steeds twee schepen beschikbaar, één in Zoutkamp en één in Den Helder, beide met drie bemanningsleden.

Ministerie van Financiën

Het ministerie van Financiën beschikt over twee douane-schepen die vanuit Harlingen en Den Helder de hele Waddenzee en de Eems-Dollard moeten bestrijken.

Vuurtorens

De huidige bezetting van de vuurtorens op de waddeneilanden ziet er als volgt uit: op Texel overdag onbemand (sinds 2003), op Vlieland geen bezetting (al sinds 1988), op Terschelling acht mensen (in de toekomst mogelijk tien) en continu-bezetting, op Ameland geen bezetting (sinds 2005) en op Schiermonnikoog een voltallige bezetting.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën