
Zie ook
Strekdammen zijn dammetjes die loodrecht op de kust zijn aangelegd om de afslag van het strand tegen te gaan en de aanvoer van zeezand te bevorderen. Ongeveer een derde van de Nederlandse duinkust is voorzien van strekdammen. Deze strekdammen zijn, samen met de zeedijken, de enige 'rotsen' langs onze verder zandige en slikkige kustlijn. Zij vormen een leefgebied voor wieren, zee-anemonen, mosselen, slakken, krabben en andere kreeftachtigen.
Palen op de strekdammen
Vooral in Zuid-Nederland zijn de strekdammen op het strand nogal eens voorzien van rijen palen, die een extra remmend effect hebben op de schurende getijdenstroom.
jijamoka-strandpalen2.jpg

Muien bij de strekdammen
Muien ontstaan als bij eb het waterpeil daalt en het zakkende water een weg naar open zee zoekt tussen twee hoger gelegen zandbanken. Hierdoor ontstaan diepe geulen die haaks op de kust staan en waar het water een hoge stroomsnelheid heeft. Muien kunnen ontstaan door de natuurlijke getijdenstroming maar ook door een veranderd stromingspatroon, bijvoorbeeld als gevolg van de aanleg van strekdammen. De stroming die zo langs een strekdam ontstaat is vaak te krachtig om tegenin te zwemmen.