Overslaan en naar de inhoud gaan

Doggersbank

De Doggersbank is een grote ondiepte in de centrale Noordzee. Het ondiepste punt is 18 meter diep. Een deel van de bank behoort tot het Nederlands deel van de Noordzee. De bodem van de Doggersbank bestaat uit fijn tot grof zand. Aan de randen zijn overgangen naar slibrijkere bodems. Een groot deel van de bank is voorgedragen als beschermd natuurgebied in het kader van de Europese Natura 2000-regeling.

Arme bank, rijke randen

Het zeewater boven de Doggersbank is arm aan voedingsstoffen, zodat er weinig algengroei is. In de winter is het water zo helder dat er op de zeebodem kiezelwieren kunnen groeien.
Omdat er weinig voedsel is leven er geen grote aantallen bodemdieren op de Doggersbank. Aan de voedselrijke randen zijn er meer. De bodemfauna van de Doggersbank is wel soortenrijk met veel zeldzame soorten, waaronder de wulk, de otterschelp, de artemisschelp en de dodemansduim. Het tweetandschelpje komt zeer algemeen voor.
De voedselrijke randen van de Doggersbank trekken grote scholen vis aan. Het is een belangrijk paaigebied voor schol, wijting en kabeljauw. Vooral in de winter is dat te merken aan de grote aantallen papegaaiduikers en kleine alken die hier jagen op kleine vis. Ook witsnuitdolfijnen en bruinvissen zijn vaak in de buurt van de Doggersbank te vinden omdat er veel voedsel te halen valt.

Expedities

In 2011 en 2012 heeft de Stichting Duik de Noordzee Schoon expedities georganiseerd naar de Doggersbank en de Klaverbank. Aan boord waren duikers met een archeologische interesse, duikers met een biologische interesse en duikers die de strijd aangingen met spooknetten en ander gevaarlijk afval. Op en rond de wrakken hebben de expeditieleden een indrukwekkend aantal diersoorten ontdekt, waarvan meer dan tien niet eerder bekend waren van Nederlandse bodem. Bij de tweede expeditie werd meer dan zeshonderd kilo spooknet van de wrakken losgesneden.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën