Overslaan en naar de inhoud gaan

Papegaaiduiker

De clowns onder de zeevogels, zo worden papegaaiduikers ook wel genoemd. Dat komt natuurlijk door hun grote, kleurrijke snavel. Die is het mooist in de broedtijd, in de winter neemt de kleur en het formaat flink af. Verder lijken papegaaiduikers in niets op clowns, ze zijn juist heel handig. Bijvoorbeeld in het vasthouden van vele vissen tegelijk, soms wel tien stuks, die aan de zijkanten uit de snavel hangen, terwijl de elfde wordt gevangen. Het geheim van deze truc bestaat uit een verhemelte vol weerhaakjes waar de vis met de tong tegenaan wordt gedrukt.
Namen 
la
Fratercula arctica
nl
papegaaiduiker
en
puffin
fr
macareux moine
de
Papageitaucher
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 26-29 centimeter; spanwijdte: 47-63 centimeter
gewicht
400 gram
kleur
zwart/wit met opvallende snavel en oranje poten
leeftijd
maximaal 34 jaar
voedsel
vooral vis, maar ook wel kreeftachtigen
voortbeweging
vliegen en zwemmen, lopen gaat minder goed
bedreigingen
olie in zee
voortplanting
geslachtsrijp: vanaf 5 jaar; aantal: 1 ei per keer

Gespot op de Noordzee

mdb-papegaaiduiker-02.jpg

Papegaaiduiker | © Ecomare, Marijke de Boer

Verspreiding en leefgebied

Papegaaiduikers broeden in holen die ze vaak zelf graven aan de bovenrand van kliffen en op kleine eilandjes. In de winter trekken de vogels naar het zuiden om de vrieskou te ontwijken. In tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd is de trekroute van papegaaiduikers niet erfelijk vastgelegd. De vogels volgen allemaal een andere route. Waarschijnlijk leren ze die route als ze jong zijn en de tijd hebben om hun omgeving goed te verkennen. Ze kiezen voor de trek dan een route die ze langs zo veel mogelijk voedselrijke plekken in zee brengt.

Lekker hapje

In Noord-Europa worden papegaaiduikers wel gegeten. Ze worden dan met een soort vlindernetten gevangen. Toeristen vinden papegaaiduikervlees meestal niet zo lekker omdat het naar levertraan smaakt.

Oude grijsaards

Op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust, lukt het de laatste jaren slechts één op de duizend papegaaiduikerpaartjes om hun jong groot te krijgen. De jonge papagaaiduikertjes moeten worden gevoerd met zandspiering en jonge haring, en dat voedsel is er niet meer als gevolg van de industrievisserij op deze vissen. De papegaaiduikers van de Lofoten vergrijzen.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2012.11.12