
Op het strand liggen regelmatig grote vlokken gelig schuim. Vooral bij harde wind in het voorjaar ontstaan hele banken van dit schuim. Het zijn resten van afgestorven algen. Het schuim ontstaat omdat de gelatinelaag waarin de bruine slijmalg of schuimalg Phaeocystis globosa leeft, door de golven wordt opgeklopt. Het is geen vervuiling. Bacteriën breken het schuim weer af.

Microscopisch klein
fitis-phaeocystis-02-sd.jpg

Bruine slijmalg, of Phaeocystis, is een eencellige alg, die in kolonies voorkomt. De losse cellen zijn met het blote oog niet te zien, de kolonies wel. Bij kolonies zitten de cellen in een slijmlaag. Ze slaan voedingsstoffen overdag op in de slijmlaag, zodat de cellen kunnen doorgroeien in de nacht. Het slijm beschermt de alg ook tegen begrazing. Vanaf de jaren zeventig kwam er meer Phaeocystis in de Atlantische Oceaan en de Noordzee door overbemesting. Dat is later wel weer wat minder geworden, onder andere door gebruik van fosfaatvrije wasmiddelen.
Virussen
phaeocystis-virus1.jpg

Het afsterven van Phaeocystis begint doordat er te weinig voedingsstoffen in het water over zijn. Ook virussen zorgen voor afsterving van algencellen. De virussen vermenigvuldigen zich in de cel en laten dan de cel kapot springen (zie foto). Bacteriën eten dan de inhoud van de kapotte cellen op.
Links
- Meer informatie over schuimalgen
- Schuimfeestje op het strand!
- Over de gevolgen van bruine slijmalg
- Een artikel over schuimalg in de Grote Rede
- FOCUS|WTV (2019) - de zee staat in bloei (VIDEO)
- ISECA - when the sea foams (VIDEO)
- TRL nieuws (2020): Dikke schuimlaag mogelijk oorzaak van dood surfers Scheveningen (+VIDEO)