Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruine slijmalg - Schuimalg

Op het strand liggen regelmatig grote vlokken gelig schuim. Vooral bij harde wind in het voorjaar ontstaan hele banken van dit schuim. Het zijn resten van afgestorven algen. Het schuim ontstaat omdat de gelatinelaag waarin de bruine slijmalg of schuimalg Phaeocystis globosa leeft, door de golven wordt opgeklopt. Het is geen vervuiling. Bacteriën breken het schuim weer af.

Namen 
la
Phaeocystis globosa
nl
bruine slijmalg, schuimalg
en
foam algae
de
Schaumalge, Gallertalge
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
in vlokken of zelfs grote matten op het strand
bedreigingen
virussen en bacteriën

Microscopisch klein

fitis-phaeocystis-02-sd.jpg

Phaeocystis schuim | © Foto fitis, Sytske Dijksen

Bruine slijmalg, of Phaeocystis, is een eencellige alg, die in kolonies voorkomt. De losse cellen zijn met het blote oog niet te zien, de kolonies wel. Bij kolonies zitten de cellen in een slijmlaag. Ze slaan voedingsstoffen overdag op in de slijmlaag, zodat de cellen kunnen doorgroeien in de nacht. Het slijm beschermt de alg ook tegen begrazing. Vanaf de jaren zeventig kwam er meer Phaeocystis in de Atlantische Oceaan en de Noordzee door overbemesting. Dat is later wel weer wat minder geworden, onder andere door gebruik van fosfaatvrije wasmiddelen.

Virussen

phaeocystis-virus1.jpg

De afbraak van schuimalg door virussen | © Ecomare, Oscar Bos - uit: Corina Brussaard, NIOZ (www.nioz.nl)

Het afsterven van Phaeocystis begint doordat er te weinig voedingsstoffen in het water over zijn. Ook virussen zorgen voor afsterving van algencellen. De virussen vermenigvuldigen zich  in de cel en laten dan de cel kapot springen (zie foto). Bacteriën eten dan de inhoud van de kapotte cellen op.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: 2018.08.01