
Bacteriën zijn zo klein dat ze alleen met een sterke microscoop te zien zijn. Je kunt de soorten herkennen doordat ze verschillend reageren op chemische stoffen. Het kenmerk van bacteriën is dat hun DNA niet verpakt is in een celkern. Hogere organismen, zoals planten en dieren, hebben wel een celkern. Bacteriën komen ook in zee voor en zelfs in grote aantallen: miljoenen per liter zeewater. Er zijn ook veel verschillende soorten in bacteriën in zee, men schat tussen de 5 en 10 miljoen.
Ziektes
Sommige soorten bacteriën veroorzaken ziektes. Enkele voorbeelden zijn bacterievuur bij meidoorns, de ziekte van Lyme die door teken op mensen kan worden overgebracht, en besmetting met Campylobacter van oesters en mosselen. Bacteriën zijn nodig voor het voortbestaan van virussen die op hun beurt een belangrijke groep ziekteverwekkers zijn.
Belangrijke opruimers
Overal in de natuur vormen bacteriën de opruimdienst. Ze breken dode dieren en planten af zodat de bouwstoffen weer opnieuw de voedselkringloop in kunnen. Zonder deze recycle-dienst zou er geen leven op aarde mogelijk zijn!
Bacteriën spelen op deze manier ook een belangrijke rol bij het zuiveren van afvalwater. Ze groeien op organisch materiaal en stikstof- en fosfaatverbindingen. Ze vormen vlokjes en zakken dan naar de bodem. Deze 'modder' kun je gemakkelijk uit het water verwijderen. Op Texel wordt de vervuilde modder gedroogd en gebruikt in de industrie. Er wordt bijvoorbeeld cement van gemaakt. Ook is er op Texel een moerasfilter, waarmee afvalwater extra gezuiverd wordt. Daarna is het water bijna drinkbaar. Ook in zo'n filter spelen bacterën een belangrijke rol.
Bacteriën als olievreter
Bacteriën breken niet alleen dode planten en dieren af. Ze helpen ook met het afbreken van olie. Na de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010 hebben bacteriën binnen enkele weken goed werk verricht. Veel sneller dan ooit verwacht was de olievlek opgelost in het water: na drie weken nadat de lekkage was gedicht.