Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine mantelmeeuw

Kleine mantelmeeuwen zijn, samen met de geelpootmeeuwen, de enige meeuwen in Nederland met gele poten. Het zijn neefjes van de zilvermeeuw, maar ze hebben een veel donkerder mantel. Kleine mantelmeeuwen leven van allerlei soorten voedsel, zowel planten als dieren. Ze volgen graag vissersschepen om het overboord gegooide afval op te pikken. Verder eten ze graag vissen, die aan de oppervlakte van de zee komen, zoals zandspieringen.
Namen 
la
Larus fuscus
nl
kleine mantelmeeuw
en
lesser black-backed gull
fr
goéland brun
de
Heringsmöwe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 58 centimeter spanwijdte: 142 centimeter
gewicht
850 gram
kleur
wit met donkergrijze vleugels en rug, gele ogen en poten en gele snavel met rode vlek
leeftijd
maximaal 35 jaar
voedsel
levende en dode planten en dieren
voortbeweging
vliegen, lopen en zwemmen
voortplanting
broedtijd: april-juni; zo'n 24-27 dagen; doorgaans 3 eieren per nest

Broedvogel

Tot de eeuwwisseling groeide het aantal broedparen kleine mantelmeeuwen in Nederland gestaag. In 2000 broedde ongeveer de helft van de Nederlandse populatie, 82.500 paren, in het waddengebied. Nadien is de groei gestopt en namen de aantallen weer af. Er zijn nu minder vissersschepen actief in de zuidelijke Noordzee, waardoor er minder voedsel voor de vogels is.

Verspreiding en leefgebied

Kleine mantelmeeuwen komen voor in Noord- en West-Europa. Ze vestigden zich in 1926 in Nederland. Sindsdien is de soort in Nederland langzamerhand toegenomen. Nu is het een gewone verschijning in de kuststreken en zijn ze bijna net zo algemeen als de zilvermeeuw. Ze broeden in kleine kolonies, vaak met andere meeuwen. In de winter trekken ze naar zuidelijker streken.

k-kleine-mantelmeeuw-NL.jpg

Verspreiding kleine mantelmeeuw (Noordzeegebied) | © Ecomare, naar: Important bird areas for Seabirds in the North Sea

Meeuw met een rugzakje

Sinds 2009 krijgen sommige kleine mantelmeeuwen een GPS-rugzakje. Hierdoor kunnen onderzoekers de bewegingen van de meeuwen tot op 7 meter nauwkeurig volgen. De GPS-ontvanger, een soort radiozender, stuurt de gegevens zelf door naar de computers van de onderzoekers. Zo weten de onderzoekers precies waar de vogel uithangt. Uit het onderzoek blijkt dat meeuwen graag steeds op dezelfde plek terugkomen om hun eten bijelkaar te scharrelen. "Ook als ze voor het overwinteren naar Spanje trekken, gaan ze vaak weer naar dezelfde vuilnisbelt waar het vorig jaar goed toeven was", zegt onderzoeker Kees Camphuijsen.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.04.09
Mediagalerij

Baltsgedrag bij de Kleine mantelmeeuw (Larus Fuscus) © René Van Outryve