Overslaan en naar de inhoud gaan

Kustrecreatie

De kust is een zeer populaire vrijetijdsbestemming, ook ga je alleen maar voor een dag. Bij elkaar komen er elk jaar meer dan 10 miljoen Nederlanders voor een dagje aan zee. Ook kiezen jaarlijks 4 miljoen mensen voor een langer verblijf aan zee.

MyBeach

In 2011 is het eerste MyBeach geopend, bij Noordwijk. Dit is een stuk strand dat wordt geadopteerd door de vaste bezoekers. Deze groep zorgt zelf voor het opruimen van het zwerfvuil en de aankleding van het strand. Bezoekers worden gestimuleerd om zelf ook het strand schoon te houden. In 2015 waren er in totaal 18 MyBeaches.

fitis-recreatie-mybeach-sd_04 2.jpg

Mybeach | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Strandreservaten

Nadelen van al die strandrecreanten zijn vervuiling, vooral zwerfvuil; ruimtebeslag, vooral paviljoens en parkeerplaatsen; en verstoring van de strandfauna. Er zijn een paar vogelsoorten die op het strand broeden. Voor strandplevieren en dwergsterns zijn de meeste stranden veel te druk. Ze zoeken hun toevlucht op een paar nauwelijks bezochte strandvlaktes. Verschillende natuurorganisaties pleiten voor reservaten voor deze strandbroeders.

fitis-recreatie-dwergsternkolonie-sd 2.jpg

Dwergsternkolonie | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Blauwe vlag

De blauwe vlag is een Europees kwaliteitskeurmerk voor stranden en jachthavens. Een gemeente krijgt de blauwe vlag als het strand en het zeewater schoon zijn, als het strand of de jachthaven goed onderhouden wordt, en als er toiletten en afvalbakken zijn. Er mogen ook geen riolen in zee uitlopen. Zo'n 40 stranden en 44 jachthavens ontvangen elk jaar de blauwe vlag.

fitis-recreatie-sd_20 2.jpg

Blauwe vlag | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Gevaren voor zwemmers

In de muien, dat zijn de geulen tussen de zandbanken voor het strand kan een gevaarlijke stroming staan, vooral als het flink waait. Elk jaar verdrinken er mensen in deze muien. Wie in een muistroom belandt moet vooral niet proberen tegen de stroom in te zwemmen, want geen mens is zo sterk om daar tegenin te gaan. Je kunt je het beste laten meevoeren naar dieper water waar de stroomsnelheid minder is, en dan evenwijdig aan de kust gaan zwemmen om uit de stroming te komen. Achter de zandbank kun je dan weer veilig aan land komen.

fitis-recreatie-stroming-sd.JPG

Sterke stroming | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën