Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeeprik

Net als andere prikken hebben zeeprikken een monsterlijke zuigmond met rijen kleine rasptandjes. Hiermee zuigen ze zich vast aan grote vissen om van hun bloed te leven. Ze hechten zich zo goed vast dat het een slachtoffers bijna nooit lukt om een zeeprik af te schudden, ondanks dat ze vaak veel last hebben van deze mee-eter. Sommige dieren gaan er zelfs aan dood. Zeeprikken worden geboren in zoet water. Ze leven daar nog enkele jaren als larf in de modder. Pas als ze volwassen zijn verhuizen ze naar zee. Voor het leggen van de eitjes gaan ze weer terug naar de rivier.
Namen 
la
Petromyzon marinus
nl
zeeprik
en
sea lamprey
fr
lamproie marine
de
Meerneunauge
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 120 centimeter
gewicht
tot 2.5 kilogram
kleur
grijsgroen met bruine vlekken en een wittige buik
leeftijd
tot 9 jaar
voedsel
larf: kleine deeltjes uit het water; volwassen: bloed, huid en ander weefsel van zeedieren (vooral kabeljauw, zalm, makreel en haaien)
voortplanting
Eén enkel vrouwtje legt meer dan honderd duizend eitjes per keer, na het paaien gaan ze dood.

Wurgseks

Het seksleven van zeeprikken is niet erg romantisch, Mannetjes maken in een rivier een kaal, zanderig kuiltje bij wijze van nest. Wanneer er een vrouwtje komt, pakt hij haar bij de nek met zijn tandige zuigbek. Dan kronkelt hij om haar heen en 'knijpt' haar zo dat ze tienduizenden eitjes legt. Vervolgens bevrucht hij de eitjes met sperma. Na deze weinig zachtzinnige ontmoeting sterven beide dieren.

Hapje zeeprik

Zeeprik schijnt een delicatesse te zijn. De Engelse koning Henri I zou gestorven zijn omdat hij te veel had gegeten van de ‘lamprey pie’, dat is zeeprikkenpastei.

Verspreiding en leefgebied

De zeeprik komt voor in de Atlantische Oceaan, de kustwateren van Europa en Noord-Amerika. Hij gebruikt de Nederlandse rivieren alleen als doortrekgebied naar Duitsland en plant zich dus hier niet voort.De larven van de zeeprik leven in zoet water, de volwassen exemplaren in zout water. Voor zeeprikken is het dus belangrijk dat ze van zoet naar zout water kunnen trekken en omgekeerd.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt:2016.09.07