Overslaan en naar de inhoud gaan

Wadvisserij

Bij de visserij in het waddengebied gaat het om garnalen, mosselzaad en mosselen. De mechanische visserij op kokkels is in 2005 gestopt. Enkele mensen verdienen hun brood met het steken van wadpieren en zagers of in de handmatige kokkelvisserij. Naast professionele vissers kom je op de wadden ook veel sportvissers tegen. De vissers in de Waddenzee hebben te maken met veel regels die bedoeld zijn om de natuur te beschermen.

Welke visserij?

In de Waddenzee bestaan de volgende vormen van visserij:- garnalenvisserij- mosselzaadvisserij en mosselcultuur- handmatige kokkelvisserij- zetten van fuiken en schietfuiken (paling, spiering en krab)- visserij met staandwant, staande netten met grote mazen waarin de vis blijft steken. Hierbij gaat het om harder en zeebaars.- zegenvisserij, een lang net dat rond een school wordt gevaren en binnengehaald. Hierbij gaat het om harder en zeebaars.- ankerkuil, een trechtervormig net dat naast een voor anker liggend schip op de stroom ligt. Hierbij gaat het om paling, spiering en sprot.- hoekwant, geaasde lijnen. Hierbij gaat het om schar, bot, zeebaars en paling.- weervisserij, lange schuttingen van netwerk of takken in een V-vorm in de ebstroom. Hierbij gaat het om platvis en harder.

fitis-garnalenkotter-3-sd.jpg

Garnaalvaartuigen | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Mosselvisserij

De mosselvisserij vangt mosselzaad en laat dit op mosselpercelen uitgroeien. Wanneer de mosselen groot genoeg zijn, worden ze van de percelen opgevist en naar de Oosterschelde vervoerd. In de Oosterschelde kan de mossel al het zand wegpompen. Dan is het een Zeeuwse mossel geworden. Is de mossel schoon, dan wordt het schelpdier voor de laatste maal opgevist. Zo komt per jaar meer dan 50 miljoen kilo mosselen op de markt. In 1995 bestonden in Nederland 94 mosselkweekbedrijven. In de Waddenzee ligt circa 3100 hectare aan mosselpercelen.

fitis-mosselmanden-sd.JPG

Mosselmanden | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Garnalenvisserij

Garnalen worden langs de Noordzeekust en in de Waddenzee gevangen. De meeste worden aan boord gekookt, aan land ingevroren, naar Marokko vervoerd, daar in grote fabrieken ontdooid en door vrouwen gepeld, dan weer ingevroren, teruggetransporteerd en in de handel gebracht. Het gaat per jaar om circa 15 miljoen kilo. De garnalenvisserij in de Waddenzee nam toe in omvang toen de vissers minder kabeljauw in de Nederlandse kustwateren konden vangen en overschakelden op de garnalenvangst. Van de op de visafslagen aangevoerde garnalen is ruim de helft afkomstig uit de Waddenzee.

fitis-abay-garnaal-sd 2.jpg

Toetsi pelt garnaal | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Verdwenen visserij

Tegenwoordig wordt op de Waddenzee alleen op dieren gevist. Vroeger was er ook visserij op zeegras. Het was goed om dijken mee te maken. Het werd gebruikt als stopmiddel tegen lekkende scheepsrompen en als vulmiddel voor matrassen en kussens. In die tijd maaide men de zeegrasvelden. Het drijvende losse zeegras werd opgevist. Deze visserij werd wiervissen genoemd. Met het verdwijnen van de zeegrasvelden verdween ook deze visserij.Ook de visserij op ansjovis en wulken bracht vroeger geld in het laatje, en men ving tot in de jaren dertig van de vorige eeuw veel roggen in de wadgeulen. Deze soorten zijn echter grotendeels uit de Waddenzee verdwenen, door oorzaken die bij de desbetreffende diersoorten worden besproken.

fitis-zeegras-of-zo-hallig-hooge 2.jpg

Zeegras | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Hengelsport

Hengelen in de kustwateren is populair. Veel visliefhebbers gaan een dagje mee op een kotter of staan langs het water naar hun dobber te turen. In het waddengebied bestaat de vangst vooral uit bot. Hoewel de hengelsport een bezigheid is voor amateurs, wordt er toch veel geld aan verdiend. De omzet van verkopers van wadpieren als aas is jaarlijks meer dan tien miljoen euro. Voormalige vissers verdienen hun brood aan hengelsporters doordat ze hun boot ter beschikking stellen voor een dagje vissen op de Waddenzee of de Noordzee. De jaaromzet van deze branche ligt tussen 7 tot 18 miljoen euro. Vanuit Den Oever en Harlingen vertrekken de meeste waddenvissers.

fitis-pierenspitter-sd 2.jpg

Pierenspitter | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën