

Verspreiding
De tarbot komt voor in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, in de Noordzee en in de Oostzee. Langs de Nederlandse kust is het een algemeen voorkomende vis. Jonge tarbotjes groeien op in het warme, ondiepe kustwater. Ze worden vaak gevangen langs het strand.
k-tarbot.jpg

Tarbot in de keuken
Tarbot wordt veel gegeten door mensen. Speciaal voor deze vis is een braadpan bedacht, de turbotière, waar het ruitvormige lichaam precies in past. Het moet dus wel een heel lekkere vis zijn. De Nederlandse koningin Beatrix liet naar verluidt bij staatsdiners vaak tarbot opdienen. Tarbot wordt gevangen door kottervissers. Omdat de vis niet in scholen leeft, kan er niet doelgericht op worden gevist. De vis wordt daarom als bijvangst aan land gebracht. Tarbot wordt ook gekweekt, in Nederland bijvoorbeeld bij Seafarm in Kamperland. Ook hengelaars proberen tarbotten aan de haak te slaan. Het Nederlands hengelrecord staat op 78 centimeter.
fitis-pcd02034-tarbot(1).jpg

Menu van een tarbot
Tarbotten eten zich al als larf vol met bewegend dierlijk voedsel. Als de vissen jong zijn, staan kleine kreeftjes op het menu. Wanneer ze zelf langer dan tien centimeter zijn, gaan ze ook andere vissen eten. De hoeveelheid kreeft op het menu wordt dan minder. Als een tarbot langer is dan 30 centimeter eet hij alleen nog maar vis.