Overslaan en naar de inhoud gaan

Spiering

Spieringen worden ook wel komkommervisje genoemd, want ze ruiken naar komkommer. Deze vissen kunnen zowel in zoet als in zout water leven. Er bestaan twee vormen; de 'zeespiering' en de 'binnenspiering'. De 'zeespiering' groeit op in zout water en trekt naar zoet water voor de voortplanting. Deze vorm kun je dus vinden in zee en in zoete wateren die in verbinding staan met zee. De 'binnenspiering' brengt zijn hele leven door in zoet of brak water, vooral in grote binnenmeren.
Namen 
la
Osmerus eperlanus
nl
spiering
en
smelt
fr
eperlan
de
Stint
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
zeespiering: tot 22 cm; binnenspiering: tot 12 cm
gewicht
ongeveer 40 gram
kleur
zilverkleurig met olijfgroen
leeftijd
zeespiering: tot 8 jaar; binnenspiering: tot 3 jaar
voedsel
dierlijk plankton, kleine kreeftachtigen en kleine vissen
vijanden
vogels, vissen en mensen
voortplanting
eileggend; geslachtsrijp: zeespiering vanaf ongeveer 2-4 jaar, binnenspiering vanaf 1-2 jaar; aantal: 40.000 eitjes

Zie ook

Zoetwaterspiering

Spiering zwom vroeger vrijelijk de Zuiderzee in voor de voortplanting, via deze zee bereikten ze de rivieren waar ze hun eieren leggen. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk is het grootste deel van de Zuiderzee IJsselmeer geworden en kunnen de vissen niet zo makkelijk meer heen en weer zwemmen. Er leeft daardoor een groep 'binnenspiering' in het IJsselmeer die niet meer terug naar zee trekt. Uit onderzoek blijkt dat ook de 'zeespiering' niet door de spuiluizen van het IJsselmeer trekt. Zij paaien op andere plekken, waar ze wel het zoete water kunnen bereiken.  De 'zeespiering' en de 'binnenspiering' komen in het IJsselmeer niet met elkaar in contact. Sinds 1990 gaat het niet zo goed met de 'binnenspiering'. In sommige jaren, zoals in 2007 en 2008, mogen vissers daarom geen spiering vangen in het IJsselmeer.

Dol op spiering

Veel watervogels zijn dol op spiering. In het IJsselmeer zijn dat met name sterns, meeuwen, futen, zaagbekken en jonge aalscholvers. In de nazomer, wanneer de vogels ruien en energie verzamelen voor de reis naar hun overwinteringsgebieden, eten kokmeeuwen en zwarte sterns veel spiering. In de winter zijn het overwinterende zaagbekken die graag een hapje spiering nemen. In het late voorjaar zijn het de aalscholvers die zich aan de vissen te goed doen. Maar niet alleen vogels eten graag een spierinkje. In het IJsselmeer worden ze ook gegeten door roofvissen zoals baars en snoekbaars.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.29