Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholbox

De scholbox is een stuk Noordzee van ongeveer 40.000 vierkante kilometer ten noorden van de Nederlandse en Duitse waddeneilanden en ten westen van de Deense waddeneilanden. In dit gebied groeide veel jonge platvis op. Toen het rond 1990 slecht ging met de schol is besloten om het gebied te sluiten voor platviskotters met een vermogen van meer dan 300 pk. Op die manier zou de schol daar in alle rust kunnen opgroeien. Maar het was geen succes: het ging niet beter met de schol, en er zwom steeds minder jonge schol in de scholbox.

Hoe kan dat nou?

Onderzoekers van IMARES hebben uitgezocht waarom de scholbox niet heeft gewerkt. Na het sluiten van het gebied zijn er dingen veranderd, die invloed hebben op de schol. De temperatuur van het kustwater is hoger geworden, waardoor de scholletjes naar koeler en dieper water wegtrokken. Ook de voedelrijkdom is minder geworden. Er kwamen minder schelpdieren en wormen, en meer garnalen en krabben. Dat betekende minder voedsel voor de schollen. Al met al is de scholbox geen veilige kraamkamer voor de Noordzeeschol geworden, vooral door natuurlijke veranderingen. Maar de schol heeft die kraamkamer blijkbaar wel elders kunnen inrichten, want sinds 2008 gaat het weer goed met de scholstand.

Ook de kuststrook beschermd

Ook het kustwater, tot 12 zeemijl uit de eerste duinenrij, is beschermd omdat hier de jonge platvis opgroeit. Deze strook is ook bekend onder de term "twaalfmijlszone". Net als in de scholbox mogen kotters met meer dan 300 PK motorvermogen hier geen vis vangen.

SCHOLBOX-ned.jpg

Scholbox | © Ecomare, Gerbrand Gaaff
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën