Overslaan en naar de inhoud gaan

Rivierprik

Rivierprikken leven, net als zeeprikken, van het bloed van andere vissen. Maar daarnaast happen rivierprikken soms ook hele stukken vlees uit levende of dode zeedieren. Om eieren te leggen trekken de rivierprikken naar de rivieren. De larven van de rivierprik blijven dan nog enkele jaren in de rivierbodem leven. Pas als ze volwassen zijn trekt de rivierprik voor enkele jaren naar zee.
Namen 
la
Lampetra fluviatilis
nl
rivierprik
en
European river lamprey
fr
lamproie de rivière
de
Flussneunauge
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 50 centimeter
gewicht
tot 150 gram
kleur
blauwgrijs met lichte zijkanten en zilverwitte buik
leeftijd
maximaal 10 jaar
voedsel
larf: kleine deeltjes uit het water; volwassen: bloed, huid en vlees van dode en levende zeedieren (vooral haring, sprot, koolvis en bot)
vijanden
larf: diverse vissen; volwassen: vogels (zaagbekken en meeuwen)
voortplanting
bij verschillende mannetjes legt het vrouwtje in totaal enkele honderden eitjes. Na het paaien gaan zowel het mannetje als het vrouwtje dood.

Bescherming

Halverwege de vorige eeuw ging het erg slecht met de rivierprikken in Nederland. Gelukkig lijkt het er nu op dat het nu in ons land weer beter gaat met deze bijzondere soort. Ze staan op Rode Lijst van bedreigde diersoorten en vallen onder de Habitatrichtlijn, wat inhoudt dat de Nederlandse regering speciale beschermingszones voor rivierprikken moet aanwijzen.

Jonge prikjes in de maak

Het is een hele klus voor rivierprikken om jongen te kunnen krijgen. Daarvoor moeten ze vanuit de Waddenzee naar rivieren en beken in het binnenland zien te zwemmen. Ze passeren dan meerdere sluizen en kanalen en dat valt niet altijd mee. Het ging lange tijd erg slecht met deze visachtige parasiet. Onderzoekers van IMARES hebben nu ontdekt dat als de rivierprikken het Gasterense Diepje weten te bereiken, ze er ook met succes paaien. Hoe meer volwassen prikken er aankomen, hoe meer larven er gevonden worden. Het Gasterense Diepje is een zijstroompje van de Drenthsche Aa. De laatste jaren heeft Waterschap Hunze en Aa’s in dit gebied veel gedaan om de hindernissen voor trekkende vissen weg te nemen. Het zijstroompje is een van de weinige plekken in Nederland waar rivierprikken paaien. De larven blijven nog drie jaar in de bodem in de omgeving van het paaigebied leven. Daarna treken ze naar zee om nog een paar jaar door te groeien tot ze volwassen zijn.

Verspreiding en leefgebied

Rivierprikken komen voor langs alle kusten van het Noordelijk Halfrond en dus ook in de Noord- en Oostzee. Voor rivierprikken is het belangrijk dat ze van zoet naar zout water kunnen trekken en omgekeerd. In Nederland komen de prikken voor in rivieren en beken. Op de foto zie je een rivierprik die gevangen is in de Eemshaven.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.29
Mediagalerij

Rivierprik | © Ecomare