
Hoe zag het noorden van Groningen er uit toen er nog geen dijken waren? Kom naar de Punt van Reide en je ziet het. Het gebied is zo waardevol dat het niet vrij toegankelijk is. Overigens is het gebied vanaf de dijk, zeker met een verrekijker, goed te overzien. Meestal zijn er in de verte enkele zeehonden op de platen in de Dollard te zien.
Binnendijks
Ook het gebied aan de landzijde van de dijk is natuurgebied. Ook aan deze kant is er vrij veel brak water. Bij de verlaten sluiskolk bloeit in augustus en september zeeaster. Rond de brakke plassen van de Breebaartpolder verblijven veel kluten. De polder is in 1979 aangelegd omdat men toen een kanaal wilde graven van de Punt van Reide naar de Westerwoldse Aa. De sluizen voor dit kanaal waren al waren gebouwd, maar het kanaal ging niet door, na protesten van boeren en natuurbeschermers. De polder Breebaart is nu in beheer van het Groninger Landschap. In de zeedijk zit een pijp om zout water in te kunnen laten.
Op de Punt van Reide liggen twee wierden, een bewijs dat hier eeuwen geleden bewoning is geweest. Vlakbij de Punt moeten de dorpen Oosterreide en Westerreide hebben gelegen.
De Punt zelf is een kweldergebied. Alleen bij stormvloed loopt het terrein onder.